LA POBRESA ROMAN

OPINIÓ. PERE SERRET BESA

He llegit en un article publicat en un dels diaris d’aquesta ciutat pel Sr. Pere Enciso Rodríguez (Director de la Unitat de Desenvolupament i Cooperació Universitat de Lleida) on informa que aquest any se celebra el trenta aniversari de la declaració del 17 d’octubre com a Dia Internacional per a l’erradicació de la pobresa. I sobre la pobresa a les meves mans va arribar un bon dia una revista de “Mans Unides”, a la portada de la qual quedava reflectit el text de “LLUITEM CONRA LA POBRESA”. Em va causar molt impacte Com aconseguir-ho? Aquesta és la pregunta que em faig jo i que suposo deuen fer-se molt miler de persones.

Les persones que s’han enriquit i no vull entrar de la manera, com ho han obtingut, han duplicat els ingressos. Al món 1400 milions de persones estan patint pobresa extrema, com indica el Sr. Enciso, gairebé 900 milions pateixen gana, no disposen d’aigua potable i altres serveis com és la salut i l’educació. Mentre els més rics augmenten la seva riquesa amb l’augment de desocupació i la contractació de la demanda, etc., assistim a la formació d’un món cada cop més polaritzat entre rics i pobres, molt pobres. Només ha faltat aquesta vegada que la pandèmia hagi provocat més augment en els nivells de pobresa, sense precedents en les darreres dècades.

A la resolució 47/196 adoptada el 22 de desembre de 1992, l’Assemblea General va declarar el 17 d’octubre com el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa. La commemoració del Dia Internacional per a l’erradicació de la Pobresa es remunta al 17 d’octubre de 1987. Aquest dia, més de 100.000 persones es van congregar a la plaça del Trocadero, a París, on el 1948 es va signar la Declaració Universal de Drets Humans, per rendir homenatge a les víctimes de la pobresa extrema, la violència i la gana. Els assistents a l’homenatge van proclamar que la pobresa és una violació dels drets humans i van afirmar la necessitat d’unir esforços per garantir-ne el respecte. Plató gran filòsof grec, va dir: “La pobresa no ve per la disminució de les riqueses, sinó per la multiplicació dels desitjos”.

És tan difícil “lluitar contra la pobresa”, com acabar amb la riquesa al món. La riquesa al món és un estrat social que existeix com una càrrega per a la societat mundial, sense produir res de valor, però monopolitza grans recursos. No només són vastos els recursos socials dedicats al seu enriquiment personal, sinó que el domini sobre la vida econòmica i política actua com a barrera a qualsevol solució racional als grans problemes que enfronta la humanitat. Podem acabar amb la pobresa extrema al món? El 1998 l’ONU va sorgir que si els països del nord destinessin 40.000 milions de dòlars durant 10 anys el Sud tindria accés als recursos bàsics (aliments, aigua potable, educació i sanitat), per acabar amb la gana, l’analfabetisme i les malalties més importants del món, a més de suportar mancances econòmiques incompatibles amb una vida digna. Crec sincerament que això és difícil d’aconseguir, però seria una gran solució intentar-ho. I acabaré fent referència a aquella frase que va esmentar al seu moment el que fos gran polític i pensador indi Mahatma Gandhi “Tot el que es menja sense necessitat es roba a l’estómac dels pobres”. Erradicar la pobresa no és un acte de caritat, és un acte de justícia.

PERE SERRET BESA

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.