Lleida – El Centre d’Art La Panera de Lleida ha donat el tret de sortida a la celebració del seu 20è aniversari aquest dissabte amb la presentació de l’exposició en línia ‘Col·leccionar, difondre, produir’ a càrrec de la crítica d’art i exdirectora de la pinacoteca municipal, Glòria Picazo.
La mostra repassa dues dècades de llibres d’artista i edicions especials, projectes que va iniciar Picazo durant la seva etapa al capdavant del centre d’art entre els anys 2003 i 2015 i que encara són vigents. El programa de commemoració, que s’allargarà durant aquest cap de setmana i els dies 29 i 30 de setembre, preveu concerts, presentacions i tallers perquè siguin un punt de retrobament de tots els agents que han contribuït al funcionament del centre.
Durant el primer acte per celebrar l’aniversari, la directora del centre d’art entre els anys 2003 i 2015, Glòria Picazo, i l’actual director, Christian Alonso, han coincidit en el fet que la pinacoteca és un «referent» en programes educatius pels més petits així com pels col·lectius de salut mental, diversitat funcional i hospitals.
A més, Picazo ha destacat la trajectòria «continuada, solvent i estricta» del centre al llarg dels seus 20 anys. «Ens hem de felicitar perquè un centre d’art hagi durat tants anys quan tots sabem el difícil que és», ha conclòs.
Pel que fa al futur del centre d’art, Alonso ha apuntat que el seu objectiu és mantenir La Panera com un referent a Ponent i l’Alt Pirineu. Així mateix, també preveu estendre l’art lleidatà més enllà de l’àmbit nacional. De fet, ha explicat que el centre impulsarà el primer programa d’ajuts a la creació de cara l’any vinent. D’aquesta manera, La Panera oferirà una residència artística d’art internacional als Països Baixos, concretament a la galeria d’art ‘W139’ d’Amsterdam. Alhora, també mantindrà la residència artística al Pirineu.
Més enllà de la internacionalització, Alonso preveu continuar treballant amb artistes lleidatans i reflexionar sobre temes globals des de l’àmbit local. Pel que fa al marc teòric, vol fer realitat projectes amb una perspectiva ecològica, feminista, postcolonial i inclusiva.
Compartir La Panera amb el públic
Les activitats de commemoració del 20è aniversari han estat dissenyades amb l’objectiu de reflectir la realitat de la Panera, segons ha apuntat Alonso, qui ha explicat que obren el centre per compartir el projecte amb el públic familiar i especialitzat.
D’aquesta manera, la celebració seguirà aquest dissabte a la tarda amb un concert electrofotònic de l’artista visual lleidatana Agnès Pe i la presentació del projecte de Roc Domingo ‘Fona. Programa de Llançaments Fònics’. Es tracta d’un recull de càpsules sonores dels processos de treball d’artistes relacionats amb la província de Lleida. Per la seva banda, l’artista Albert Bayona i el músic i productor Antonio Torres duran a terme un concert al vespre.
Diumenge serà el torn dels tallers amb l’activitat ‘Crea el teu propi bestiar!’ per tal que grans i petits contribueixin al procés creatiu de l’artista barceloní Marc Herrero en el marc de l’exposició ‘La terribilitat de la carn’.
La programació continua divendres dia 29 amb un taller de cal·ligrafia, mentre que la jornada de dissabte dia 30 començarà amb l’exposició interactiva ‘Afectes Sónics. Art Sonor i Expansió de la Percepció’ per explorar el paper del so com una eina relacional, creativa i transformadora. Així mateix, el centre d’art acollirà la taula rodona ‘La imaginació Xenomòrfica’ on tres especialistes parlaran sobre com l’art i el cinema han contribuït a la imaginació d’éssers híbrids, quimèrics, mutants i alienígenes.
L’últim dia de celebració també comptarà amb una sessió de DJ a càrrec de Nadie i la presentació de la publicació ‘Simon Contra. Misticisme Tecnopop’ de Simon Contra i Christian Alonso.
El centre
Fundat l’any 2003 i establert en un edifici d’origen medieval construït en l’època del Consolat, el Centre d’Art La Panera és referent a les terres de Lleida de l’art emergent i la cultura crítica. El seu arxiu bibliogràfic format per 8.000 volums inclou monografies, edicions, catàlegs, revistes, recursos audiovisuals i llibres d’artista repartits en 1.200 metres quadrats de superfície.
L’equipament públic, fruit de la cooperació entre l’Ajuntament de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat, està integrat dins la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i recull el projecte de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol que Lleida va començar l’any 1997, a partir del qual s’ha ampliat la col·lecció del Museu Morera.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.