La innovació i l’especialització, claus per al creixement econòmic de ciutats mitjanes com Lleida

Jordi Garcia Brustenga destaca que “la inclusió sistemàtica de ciutats mitjanes com Lleida podria millorar l’estratègia d’innovació de Catalunya”.

En el marc de la Jornada dels Economistes 2018 a Lleida, el director d’Operacions d’Enisa i expert en ecosistemes d’innovació de la Universitat de Barcelona Jordi Garcia Brustenga destaca que “la inclusió sistemàtica de ciutats mitjanes com Lleida podria millorar l’estratègia d’innovació de Catalunya”.

– Josep Bunyesc, Víctor Falguera i Francisco Sáenz, responsables d’empreses innovadores en diversos sectors amb seu a Lleida, coincideixen que les claus del seu èxit són l’especialització i la innovació.

 Lleida, 22 de Novembre de 2018.- La seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Lleida ha acollit aquest vespre la Jornada dels Economistes 2018 que enguany s’ha centrat en abordar com s’innova des de Lleida  connectant amb xarxes globals.

L’economista, director d’Operacions d’Enisa i expert en ecosistemes d’innovació de la Universitat de Barcelona Jordi Garcia Brustenga ha iniciat la seva intervenció explicant que “Enisa és una iniciativa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que vol contribuir a la creació i creixement de les pimes mitjançant el finançament de projectes innovadors”. Garcia Brustenga ha afirmat que “fins ara les ciutats no han estat percebudes dins del sistema d’innovació per part de les regions i països, una realitat que està començant a canviar a Catalunya amb projectes de foment de la innovació que incorporen l’escala local”. El director d’Operacions d’Enisa ha subratllat que “la inclusió sistemàtica de ciutats mitjanes com Lleida podria millorar l’estratègia regional d’innovació de Catalunya aconseguint una governança amb més consens i equilibri, una visió més compartida i transversal, que determini amb naturalitat veritables especialitzacions i que faci guanyar nous socis en l’ecosistema d’innovació”. “L’objectiu ha de ser tenir ciutats especialitzades connectades amb xarxes regionals i globals diversificades”, ha conclòs Garcia Brustenga.

A la Jornada, coordinada pel president de la Comissió d’Empresa Agroalimentària i Cooperatives del CEC Xavier Ticó i l’economista i vocal del Comitè Executiu de la Seu de Lleida del CEC Joan Picanyol, també s’han presentat casos d’empreses innovadores amb seu a Lleida que són referents internacionals en els seus respectius àmbits.

En primer lloc, l’arquitecte de Bunyesc Arquitectes Josep Bunyesc ha explicat que el seu projecte de negoci està centrat en “desenvolupar cases positives que generen més energia de la que gasten”. Bunyesc ha detallat que “les cases que dissenyem estan basades en un bon aïllament i busquen aprofitar la radiació solar en totes les estacions de l’any aconseguint excedents energètics que es poden aprofitar per exemple per carregar cotxes elèctrics”.

Per la seva banda, el soci fundador d’empreses especialitzades en el sector agroalimentari Akis Research, Inaptek Automation i E-Stratos GeosystemsVíctor Falguera ha afirmat que “les tres empreses que he impulsat estan basades en l’especialització en la gestió del coneixement” i ha destacat que “és tant important crear tecnologies innovadores com saber transferir aquest coneixement tecnològic als productors i empreses agrícoles parlant el llenguatge del sector rural”.

Finalment, el CEO i Innovation manager d’IDI Eureka (consultoria d’enginyeria de construcció) i de Desplek Construction (empresa que ha creat un sistema de construcció basat en blocs desplegables) i soci de Bound4Blue (companyia que comercialitza veles rígides) Francisco Sáenz ha comentat que “les empreses que he creat són fruit de la creació i comercialització de patents”. Sáenz ha assegurat que “la innovació és sinònim de buscar una nova necessitat, necessitats actuals mal cobertes, buscar quelcom disruptiu i que canviï la vida de la gent”.

La jornada també ha comptat amb les intervencions del president de la seu de Lleida del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Josep Maria Riu i de la degana de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de LleidaMaría José Puyalto a la inauguració i del degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol a la cloenda.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya, que compta amb més de 8.000 col·legiats (435 dels quals de Lleida) i gairebé 1.500 societats i despatxos vinculats (119 dels quals de Lleida) dedicats professionalment a les diferents vessants de l’economia i l’empresa, està considerat com una institució que, a través de l’organització d’activitats i serveis molt diversos, es configura com un centre de formació i reciclatge dels professionals i com un fòrum d’opinió obert a la societat en general.

A la fotografia d’esquerra a dreta: Joan Picanyol (economista, vocal del Comitè Executiu de la Seu de Lleida del Col·legi d’Economistes de Catalunya i coordinador de la Jornada dels Economistes 2018 a Lleida), Jordi Garcia Brustenga (economista, director d’Operacions d’Enisa i expert en ecosistemes d’innovació de la Universitat de Barcelona), Xavier Ticó (president de la Comissió d’Empresa Agroalimentària i Cooperatives del Col·legi d’Economistes de Catalunya i coordinador de la Jornada dels Economistes 2018 a Lleida), María José Puyalto (degana de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida), Francisco Sáenz (CEO i Innovation manager d’IDI Eureka i de Desplek Construction i soci de Bound4Blue), Anton Gasol (degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya), Josep Maria Riu (president de la seu de Lleida del Col·legi d’Economistes de Catalunya), Víctor Falguera (soci fundador d’Akis Research, Inaptek Automation i E-Stratos Geosystems) i Josep Bunyesc (arquitecte de Bunyesc Arquitectes).

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.