Pere Castells:“Cal aprofitar ciència i tecnologia per fer productes diferents marca Catalunya”

Una acta recollirà les idees de les Terres de Lleida sortides del Congrés per avançar cap a una estratègia conjunta sobre gastronomia i cuina

“Catalunya ha liderat una revolució culinària mundial on ciència i tecnologia han tingut un paper crucial i, en aquest sentit, cal aprofitar aquesta capacitat innovadora per fer productes i processos diferents i exportar aparells sota el paraigua de cuina catalana”, així ho ha manifestat en Pere Castells, president del Science and Cooking World Congress Barcelona, aquest matí en el transcurs de la 2a jornada del III Congrés Català de la Cuina celebrada a Lleida. Castells ha incidit en què Catalunya té un paper capdavanter en la gastronomia mundial i cal aprofitar el concepte de cuina catalana i cuina innovació per avançar-se al que passa a la resta del món.

Per la seva part, Jordi Graell, director de la comissió de Lleida del III Congrés Català de la Cuina, ha explicat que les conclusions de la jornada d’avui sobre “cuina i aliments: tecnologia, salut i formació” i de la celebrada el passat 16 d’octubre, que va tractar sobre “Cuina i Gastronomia: producte i turisme”; es recolliran en un document que es posarà en comú en una sessió plenària del III Congrés Català de la Cuina; un acte on cada comissió territorial exposarà les idees sorgides de tots els esdeveniments celebrats i que seran la base per avançar cap a una estratègia nacional sobre la gastronomia i la cuina catalana amb la mirada posada en l’horitzó 2025. Graell, que és el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, ha declarat que cal aprofitar que la marca cuina catalana és potent perquè empresaris, universitats i escoles d’hoteleria la millorin, ja que és un referent mundial.

D’altra banda, la dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador; ha aprofitat la jornada per presentar les accions que el Departament de Salut està fent per garantir que es menja de forma saludable en l’entorn de la restauració col·lectiva (restaurants, menjadors escolars, hospitalaris i laborals). En aquest sentit, Salvador ha explicat que s’han fet 6.000 informes de revisió de menús a les escoles de Catalunya i que, des del 2006 que es va començar, s’ha millorat molt en l’equilibri nutricional i, per exemple, la presència de fruita fresca a les postres dels menjadors escolars s’ha incrementat moltíssim i s’ofereix en el 75% de les escoles. En relació a la restauració social, Gemma Salvador ha volgut esmentar el programa d’acreditació d’establiments promotors de restauració mediterrània (AMED) que ara mateix tenen 700 establiments. Finalment, ha destacat que un dels objectius de la Generalitat és incrementar el consum de fruita i hortalisses fresques i de proximitat, així com incrementar el consum de productes estacionals i de territori, especialment d’origen vegetal.

Jornada “Cuina i aliments: tecnologia, salut i formació”

La segona jornada del III Congrés Català de la Cuina, celebrada avui a Lleida, ha comptat amb l’assistència de 370 professionals vinculats al món de la cuina i la gastronomia que han escoltat les reflexions i recomanacions d’una vintena d’experts que s’han centrat en les tendències en ciència i tecnologia a la cuina, els avenços en nutrició, salut i seguretat dels aliments i els reptes futurs en la formació dels professionals del sector”.

L’acte ha començat amb una taula rodona sobre les tendències en ciència i tecnologia pel que fa a la preparació dels aliments. Jordi Barri, CEO del grup Teresa Carles; Pere Castells, president del Science and Cooking World Congress Barcelona; Albert Torné, director de I+D+i de Distform i Ivan Pascual, xef pastisser de Cal Gumer han debatut sobre el tema, amb la moderació de la Dra. Olga Martin de la Universitat de Lleida. Tot seguit ha estat el torn d’analitzar “la nutrició a la carta, salut i seguretat alimentària” amb el Dr. José Serrano, de l’Institut de Recerca Biomèdica de la Universitat de Lleida; el Dr. Santiago Lavin, de la Universitat Autònoma de Barcelona; la Gemma Salvador, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Teresa Carles, cuinera vegetariana del grup Teresa Carles. Tots ells han exposat els seus punts de vista moderats per la Dra. Teresa Hernández de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El programa ha continuat amb les intervencions de Mercè Tomàs, xef del restaurant l’Estel de la Mercè; Toni Gerez, sommelier i cap de sala del restaurant Castell de Peralada; Gonzalo Ferreruela, xef del restaurant Ferreruela i Magda Juanós, de la Federació d’Hostaleria de Lleida que han posat en comú les seves idees sobre el futur de la formació dels professionals de la restauració. La taula ha estat moderada per Xavier Tarragona, de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. Finalment, la jornada ha acabat amb un debat entre els cuiners Xavier Pellicer,  xef del restaurant Xavier Pellicer i Xavier Sagristà, xef del restaurant Castell de Peralada. En aquest cas, el moderador ha estat en Gregori Canalias, coordinador de relacions externes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.