Els secrets de L’Espionatge  d’entreguerres es descobriran en un nou cicle de conferències a CaixaForum Lleida 

En el marc del compromís de ”la Caixa” en la divulgació de les humanitats, comença una nova iniciativa de conferències que reuneix a destacats historiadors 

”la Caixa” presenta a CaixaForum Lleida L’espionatge d’entreguerres, un cicle de conferències per reviure el període entre els dos grans conflictes armats, descobrint els secrets de l’espionatge que el va caracteritzar.

CaixaForum Lleida acollirà, del 5 de novembre al 3 de desembre cinc conferències que oferiran un marc i un context històric i polític a les relacions internacionals de la primera meitat del segle XX amb destacats historiadors, investigadors i catedràtics que descobriran alguns dels episodis més desconeguts però apassionants i decisius.

Aquest nou cicle de conferències s’ofereix en el marc del compromís de ”la Caixa” en divulgar la història i acostar-la al públic general. 

Lleida, 31 d’octubre de 2019. ”la Caixa” presenta a CaixaForum Lleida el nou cicle de conferències L’espionatge d’entreguerres, fidel al decidit compromís amb la divulgació de les humanitats i en el marc de la consolidació de propostes que ofereixen claus per entendre l’evolució del món.

El nou cicle, que començarà el 5 de novembre i s’allargarà en cinc sessions fins el 3 de desembre, reunirà a CaixaForum Lleida a destacats catedràtics, historiadors i professors que explicaran com l’espionatge va esdevenir una de les eines i de les forces més importants que influiran entre el període conegut com d’entreguerres, en el termini que va des de la Gran Guerra fins a la preparació de la Segona Guerra Mundial. El cicle se centra en alguns dels aspectes potser més desconeguts, però a la vegada més interessants i apassionants, per descobrir quines estructures i sistemes d’intel·ligència es van construir durant la competició i la carrera comercial i armamentista; el sorgiment dels agents anglesos com a resposta a l’acció dels bolxevics per estendre la influència soviètica; el glamur, el luxe i també els secrets que guarden els balnearis on es reunien destacats diplomàtics amb els agents secrets per recopilar informacions; o la influència de l’espionatge en el bàndol republicà i en el nacional durant la guerra civil espanyola. El cicle està coordinat Luis Horrillo Sánchez, historiador, divulgador  i professor expert en l’espionatge en el segle XX. 

Cinc punts de vista sobre l’espionatge

La primera sessió serà el 5 de novembre i portarà per títol Proclamant la pau i preparant la guerra, a càrrec del catedràtic en Estructura Econòmica a la Universitat Complutense de Madrid José Luís García Delgado, que exposarà les importants convulsions econòmiques i la conflictivitat social que va marcar l’Europa d’entreguerres. El 12 de novembre serà el torn de Fernando García Sanz, investigador de l’Instituto de Historia CSIC que analitzarà en la sessió Ruptura i continuïtat en l’espionatge de postguerra les repercussions que la Gran Guerra va tenir en l’esfera de l’espionatge. 

El 19 de novembre Luís Horillo Sánchez s’endinsarà en L’espionatge anglosoviètic analitzant com els serveis secrets britànics van traslladar el seu punt de mira del temor alemany a la por pel contagi revolucionari de la Unió Soviètica. El 26 de novembre l’historiador i professor Alfredo López Serrano en la sessió El balneari. Punt de trobada d’espies i diplomàtics explicarà el paper tant important, però sovint desconegut, que van tenir aquests llocs en el desenvolupament de la segona guerra mundial. El cicle es tancarà amb la sessió el 3 de desembre amb l’investigador i catedràtic d’Història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs que abordarà el salt endavant que va suposar la guerra civil espanyola per als serveis d’espionatge dels dos bàndols enfrontats. 

PROGRAMACIÓ

→ 5 de novembre, a les 19 h

Proclamant la pau i preparant la guerra 

A càrrec de: José Luís García Delgado, catedràtic d’Estructura Econòmica a la Universidad Complutense de Madrid i titular de la càtedra ”la Caixa” Economia i Societat. 

Resum de la conferència: Tota l’Europa d’entreguerres està marcada per les enormes convulsions econòmiques i una creixent conflictivitat social. Això provoca les tensions en l’àmbit econòmic (des dels processos d’hiperinflació al proteccionisme més extrem) i en l’àmbit de les relacions socials (amb la polarització i la violència generalitzada), creen un clima del tot propici per a l’enfrontament i l’espionatge entre uns i altres actors nacionals. La guerra comercial i la violenta confrontació social seran l’antecedent a les accions pròpiament bèl·liques de la Segona Guerra Mundial. 

→ 12 de novembre, a les 19 h

Ruptura i continuïtat en l’espionatge de postguerra

A càrrec de: Fernando García Sanz, investigador de l’Instituto de Historia del CSIC.

Resum de la conferència: La Gran Guerra va canviar el món en tots els aspectes, també en l’esfera de l’espionatge. No obstant això, no van ser pocs els que van intentar tornar al passat, com si el conflicte bèl·lic hagués estat només un parèntesi i Europa pogués tornar als anys de la seva hegemonia mundial i a la relativa estabilitat de les relacions polítiques, socials i econòmiques del període pre bèl·lic. En la conferència s’indagarà fins a quin punt prevalia el pes de la tradició en els serveis d’espionatge, intel·ligència o informació, quins havien estat els ensenyaments de la guerra i com s’aplicarien d’ara endavant, i en quina mesura les conseqüències de la guerra van afectar les organitzacions dedicades a obtenir informació per mètodes ocults. 

→ 19 de novembre, a les 19 h

L’espionatge anglosoviètic 

A càrrec de: Luís Horillo Sánchez historiador i professor de secundària.

Resum de la conferència: Els serveis d’espionatge britànics van néixer com a resultat de la por alemanya durant la primera contesa mundial. Aquesta perspectiva canvia però en l’època d’entreguerres: de la por alemanya evoluciona cap al temor al contagi revolucionari de la Unió Soviètica. En la sessió es veurà si aquesta por cap a la URSS estava ben fonamentada i es descobrirà els agents bolxevics i britànics, com els cinc de Cambridge, que van treballar per Moscou. També es debatrà com va treballar l’espionatge britànic per intentar evitar el contagi revolucionari a Europa, i si aquest va ser eficaç. 

→ 26 de novembre, a les 19 h

 El balneari. Punt de trobada d’espies i diplomàtics. 

A càrrec de: Alfredo López Serrano, historiador i professor d’ensenyament secundari i president de la Federació Espanyola de professorat d’Història i Geografia. 

Resum de la conferència: 

Els balnearis van ser un lloc privilegiat per a les trobades diplomàtiques tant formals com oficioses durant les dues dècades de tibant pau que van mediar entre les dues guerres mundials. Les trobades fortuïtes o intencionades, el control de les personalitats que assistien a aquests establiments i la informació robada van jugar un paper important en el desenvolupament dels esdeveniments que van conduir a l’esclat de la Segona Guerra Mundial

→ 3 de desembre, a les 19 h 

L’espionatge de la guerra civil espanyola 

A càrrec de: Joan Maria Thomàs investigador a l’ICREA i catedràtic acreditat d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili. És acadèmic corresponent a la Real Acadèmia de la Història. 

Resum de la conferència:  La Guerra Civil Espanyola va suposar un salt endavant fonamental dels serveis d’espionatge espanyols. De manera progressiva es van estructurar en els dos bàndols enfrontats potents serveis que van ser capaços de realitzar accions ofensives i defensives contra l’enemic, encara que igualment van emmalaltir de notables febleses. Franquistes i republicans van col·laborar estretament amb serveis estrangers en una relació que, en el cas dels primers, es va allargar fins a la fi de la Segona Guerra Mundial i la derrota de l’Eix.

L’espionatge d’entreguerres

CaixaForum Lleida 

Av. De Blondel, 3, Lleida 

Venda d’entrades: www.caixaforum.es 

Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d’atenció al públic

Servei d’Informació de CaixaForum Lleida:

Tel. 973 27 07 88

caixaforumlleida@magmacultura.net

 

 

 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.