18 DE MAIG. ELS MUSEUS DE LLEIDA S’OBREN AL TERRITORI AMB UNA CINQUANTENA D’ACTIVITATS

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ofereix exposicions, presentacions, xerrades, concerts, tasts de vins, tallers, ballades, visites urbanes i a monuments, il·lusionisme, performances, projeccions sobre façanes i activitats infantils, entre d’altres

 El Dia Internacional dels Museus (DIM),  té lloc anualment el 18 de maig amb la finalitat de posar en valor i atansar aquestes institucions a la societat. La 41a edició del DIM té enguany el lema “Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics” i vol posar èmfasi en les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, el seu paisatge cultural o el seu entorn natural.

Amb la Jornada de Portes Obertes (dia 18) i la Nit dels Museus (dia 19) com a actes centrals, el DIM oferirà als visitants propostes de tot tipus, començant per les més habituals com ara exposicions temàtiques, conferències, concerts i música en directe, presentacions de peces museístiques i de llibres, visites guiades (algunes a càrrec d’alumnes de Primària i Secundària), itineraris pedagògics urbans i activitats infantils.

 Més singulars són iniciatives com ara activitats de planetari, un tast de vins d’àmfora, tallers de cal·ligrafia medieval, de pintura romànica mural i sobre taula o de paleontologia, visites a adoberies i a castells, projeccions de vídeo sobre façana, performances d’improvisació multidisciplinàries, ballades de swing, exposició de peces en aparadors de botigues o sessions d’il·lusionisme. El programa complet es pot consultar al webpatrimoni.gencat.cat/museusdelleida.

En el decurs de la presentació del programa d’activitats, celebrada aquest migdia a l’església de Vilac (la Val d’Aran), la presidenta de la Xarxa, Carme Bergés, ha explicat que els 3 objectius bàsics de l’ens són connectar aquests equipaments culturals amb el territori, en segon lloc “ensenyar el patrimoni que custodiem d’una manera diferent, més atrevida i informal, a fi de captar més públic, bàsicament jove” i per últim potenciar els contactes entre museus “per enfortir-nos com a Xarxa”.

L’acte ha estat presidit per Carlos Barrera, síndic del Conselh Generau d’Aran, qui ha incidit en la importància del suport de les institucions en el manteniment i en la promoció dels museus, en la línia de l’actuació que ve desenvolupant la institució aranesa.

La «Peça Misteriosa»

Una de les novetats de la campanya promocional del DIM d’enguany és el joc virtual “La Peça Misteriosa”, un enigma adreçat als usuaris de les xarxes socials dels onze museus que formen part de la xarxa sota el hashtag #DIMisteri2018. En aquest joc ludicocultural cada museu ha publicat missatges a les xarxes “informant” sobre l’aparició a les seves sales d’una ”peça misteriosa” que pertany a un altre museu de la xarxa. A partir d’aquí, els usuaris havien d’endevinar de quina peça es tracta, de quina època és i a quin museu pertany realment.

A propòsit d’aquest joc virtual cal recordar que precisament el lema d’enguany, “Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics”, incideix en el fet que les noves tecnologies permeten als museus arribar més enllà del seu públic habitual per mitjà d’una cosa tan senzilla com és un hashtag, i al mateix temps presentar les seves col·leccions d’una manera diferent i totalment innovadora, atraient així audiències noves i superant les limitacions d’espai i de temps.

Acte simbòlic a l’església de Vilac

Els representants dels museus de la xarxa han aprofitat la presentació del programa d’activitats del DIM per desenvolupar un acte simbòlic al·lusiu al concepte que presideix la celebració d’enguany, la «hiperconnexió» entre museus. En un escenari format per onze columnes de pedra del temple de Vilac on hi figuraven els símbols i els noms dels onze centres i que estaven enllaçats amb cordes, els seus directors i directores han penjat una fotografia de la «peça misteriosa» del seu museu.

Els museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran són l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu Comarcal de Cervera (Cervera), el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), el Museu d’Isona i la Conca Dellà (Isona), el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Lleida (Lleida), el Musèu dera Val d’Aran (Vielha), el Museu Diocesà d’Urgell (la Seu d’Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona) i el Museu de Guissona (Guissona).

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.