El Parlament aprova la llei d’espais agraris per garantir la continuïtat de la producció agrícola
La norma crea un registre de parcel·les en desús tenint en compte que hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats
Jordà ha celebrat que per fi es faci realitat una «reivindicació històrica» del sector i l’ha qualificat de llei «imprescindible per al país». En aquest sentit, ha considerat de «vital necessitat» la protecció dels espais agraris i ha afegit que són necessaris perquè «sense ells no hi ha aliments». Tot i definir la llei com a «valenta», la consellera ha volgut deixar clar que no es fan «coses rares» sinó que «es facilita que finques que no tenen activitat productiva tinguin la possibilitat de ser llogades per posar-les en producció». «Som aquí per treballar. Si hem sigut valents per fer-la serem valents per desplegar-la i aplicar-la. Perquè el país segueixi sent un país on l’agricultura i la ramaderia bateguin», ha conclòs des del faristol de l’hemicicle.
La llei vol definir que són els espais agraris i identificar aquells que tenen un alt valor agrari, amb l’objectiu de preservar-los; i, per altra banda, posar en funcionament un mecanisme que permeti mobilitzar al màxim les terres, focalitzat especialment les que estiguin en desús o en estat no productiu, amb transparència i garanties, per tenir el màxim de superfície agrícola en condicions de producció. L’objectiu és també facilitar la incorporació de noves persones a l’activitat agrària per afavorir el relleu generacional, així com el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.
Tal i com recull el preàmbul de la Llei, Catalunya té 3,2 milions d’hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% són pastures i el 64% és forestal.
la llei preveu la creació de tres eines bàsiques: la primera, el Pla Territorial Agrari de Catalunya, fet a partir dels Plans Territorials Agraris Específics sobre àrees concretes, amb singularitats, és un instrument de planificació territorial sectorial agrària. Aquests plans, d’àmbit geogràfic coherent, hauran de contenir una estimació dels recursos disponibles, de les necessitats i dels dèficits territorials del sector agrari i seran impulsats, elaborats i redactats pel territori.
La segona eina és l’anàlisi d’afectacions agràries com a instrument d’avaluació de l’afectació sobre l’espai agrari derivada de les intervencions que es facin en el territori. Segons la norma, aquest anàlisi ha d’establir les mesures correctores i compensatòries necessàries per minimitzar l’impacte sobre l’activitat agrària que s’hi desenvolupa. L’anàlisi d’afectacions agràries no prohibirà, però sí que posarà condicions a l’hora d’executar qualsevol infraestructura que es vulgui implantar i que afecti una zona agrària.
El tercer dels instruments que planteja la nova norma és un registre de finques agràries en desús, pensat per protegir la producció agrària. Aquest registre té com a funcions gestionar les terres que es declarin com a infrautilitzades, per afavorir l’accessibilitat als professionals, joves o noves incorporacions que vulguin dedicar-se al sector, per afavorir el relleu generacional i la cohesió social. També establirà la renda de lloguer anual de les terres, així com les condicions per accedir a les finques i adjudicar-les en una procés de convocatòria pública per concurrència competitiva.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.