El març del 2012, però, és traslladat a Ceuta per assistir a judici, i quan torna, segons indicaria la documentació reservada a la qual ha tingut accés ‘Público’, mostra un canvi d’actitud molt pronunciat, amb un perfil baix que podria haver estat motivat pel temor a ser expulsat al Marroc.
Aquest canvi d’actitud va fer créixer l’interès dels serveis d’intel·ligència espanyols per captar-lo com a confident, assegura el rotatiu digital, i el 5 d’abril del mateix any Es Satty va rebre la primera visita de la Guàrdia Civil. ‘Público’ afirma que fonts del CNI li han revelat que l’any 2014, poc abans de ser posat en llibertat, es va tancar un acord amb ell perquè fes de confident a canvi de no deportar-lo.
A la sortida de la presó, la subdelegació del govern de Castelló va decidir deportar-lo, però els seus advocats van recórrer la decisió i el jutjat va considerar que el delicte no suposava amenaça ni per a l’ordre públic ni per a la seguretat ciutadana. A més, el jutge va considerar que tenia «arrelament laboral» perquè la defensa va presentar un contracte de feina en vigor i un certificat de vida laboral que acreditava que Es Satty duia més de sis anys i mig donat d’alta a la Seguretat Social. ‘Público’ posa en qüestió l’origen d’aquesta documentació.
El rotatiu afirma que en tot aquest litigi va rebre ajuda «extraoficial», i afegeix que les mateixes fonts del CNI asseguren que el servei d’intel·ligència «va arreglar les recomanacions i avals» que van permetre a Es Satty ser admès com imam a Ripoll. La idea era que des d’allà es pogués infiltrar en xarxes jihadistes europees, assegura ‘Público’.
El mateix rotatiu afirma que el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils ja havia col·laborat amb les forces de seguretat l’any 2005, en el marc d’una operació infructuosa que investigava les connexions entre els atemptats a Casablanca el 2003, l’ajut a terroristes fugits dels atemptats de l’11-M i l’atac a una base de Carabinieri italians a Nasiriya, a l’Iraq.
Diverses informacions, segons el rotatiu, vinculaven a Es Satty amb l’islamisme radical, i fins i tot la Policia Nacional va demanar permís a l’aleshores jutge de l’Audiència Nacional i avui ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per punxar-li el telèfon, però un mes després es va sol·licitar aturar les escoltes argumentant que no tenia cap activitat, i que segurament utilitzava un altre terminal.
El rotatiu arriba a la conclusió que les forces de seguretat prenen aquesta decisió perquè Es Satty ja col·laborava com a informant privilegiat, atès que acudia a les reunions d’aquests grups radicals.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.