Dijous 27 de febrer. L’actriu, guionista, escriptora i directora de cinema Leticia Dolera al CaixaForum Lleida, a les 19 h

Letícia Dolera reflexionarà en la conferència que porta per títol Escriure em va portar a fer-me preguntes. Buscar les respostes em va fer feminista sobre la importància d'escriure o llegir com a procés de descobriment personal.

Leticia Dolera, per introduir la seva conferència a CaixaForum, afirma: «Escriure o llegir, tant un llibre com un guió, és un procés de descobriment personal, et convida a fer-te preguntes sobre tu i sobre el teu entorn»; «El més segur és que no trobis totes les respostes, però el simple fet d’iniciar el viatge i compartir-lo sempre val la pena».

Leticia Dolera és actriu, guionista i directora de cinema. Ha treballat en sèries de televisió com Al salir de clase, Los Serrano, Hospital Central i Mad Dogs, i en pel·lícules com El otro lado de la cama, [REC] 3, Kamikaze o La novia. El 2015 va escriure, dirigir i protagonitzar la seva primera pel·lícula, Requisitos para ser una persona normal, que va guanyar els premis al Millor Guió Novell, Fotografia i Muntatge al Festival de Màlaga i va ser finalista de tres Goyas: Millor Direcció Novella, Millor Muntatge i Millor Actriu Revelació. Fidel a les seves conviccions feministes, l’agost del 2017 va protagonitzar la campanya de l’Ajuntament de Madrid «No és no» contra les violències masclistes. És autora del llibre Morder la manzana, un èxit editorial amb més de 60.000 exemplars venuts, i directora i guionista de la sèrie Vida perfecta, que s’estrenarà a Movistar a la tardor i que ja ha obtingut dos premis importants al festival de sèries de Canes.

La conferència forma part del cicle Universos Literaris, un cicle organitzat per ”la Caixa” i la Fundació José Manuel Lara en què escriptors i artistes de renom dissertaran sobre les seves experiències més personals en la literatura.  L’edició d’enguany compta com a escriptors convidats Lorenzo Silva, que estrenà el cicle el passat 19 de març, Leticia Dolera, Najat El Hachmi, Alejandro Palomas els quals estaran a CaixForum Lleida els dies 19 de març i 10 d’abril per desplegar davant del públic el seu univers literari i explicaran, entre altres qüestions, com va sorgir la seva vocació per l’escriptura. 

Aquests convidats intentaran respondre a qüestions tan personals com quines situacions o històries els nodreixen o els inspiren a l’hora d’escriure, o com va néixer la seva vocació escriptora. També hi haurà un espai perquè analitzin i responguin a qüestions de caràcter més literari, com les afinitats que s’estableixen entre clàssics i coetanis o com s’insereixen altres arts en l’escriptura.

Universos literaris es va iniciar el 2017 i, gràcies a l’èxit del format, avui ja és una proposta consolidada als centres culturals CaixaForum. En anteriors edicions, el cicle ha acollit artistes i escriptors de la talla d’Espido Freire, Víctor Amela, Eva García Sáenz de Urturi, David Trueba i Boris Izaguirre, entre d’altres. 

PROPERES CONFERÈNCIES DEL CICLE

 Dijous 19 de març, a les 19 h 

NAJAT EL HACHMI: Escriure a la frontera 

L’escriptora revelarà qüestions referents a la seva obra literària, responent a la pregunta de com s’escriu entre diferents llengües, països i continents; com s’escriu en un idioma que no és el dels teus pares, i quins reptes, dificultats i conflictes emergeixen quan intentes plasmar les diverses realitats que has viscut en les teves novel·les. El Hachmi explicarà com en el seu cas l’escriptura és una forma eficaç d’afrontar la complexitat del món actual, exposant els avantatges, l’enriquiment i les oportunitats que ofereix el fet de tenir un ull a cada costat de l’Estret. 

Najat El Hachmi Buhhu (Nador, 1979) viu a Catalunya des que tenia 8 anys. Entre els seus primers títols publicats, figuren Jo també sóc catalana (Columna, 2004) i L’últim patriarca (Planeta, 2008), amb el qual va rebre el Premi Ramon Llull i el Prix Ulysse. Amb la novel·la La filla estrangera (Edicions 62, 2015), va guanyar el Premio BBVA Sant Joan de novel·la i el Ciutat de Barcelona de ficció en català. El seu últim llibre és la novel·la Mare de llet i mel (Edicions 62, 2018). Col·labora habitualment en la premsa i en diferents emissores radiofòniques.

→ Dijous 16 d’abril, a les 19 h 

ALEJANDRO PALOMAS: Dels 9 als 99. Escriure per explicar l’emoció 

Qui dona sentit de debò a l’escriptura no sols és qui la crea, sinó també qui la rep. Alejandro Palomas explicarà per què hi ha algú que espera a l’altra banda, desitjant compartir emocions que moltes vegades creu úniques. Escriure no té edat, és cert. Llegir, tampoc. Hi ha una història d’amor entreteixida entre cada lector o lectora que ens llegeix i nosaltres, una història en què l’edat de l’un i de l’altre no importa perquè no existeix. Robant la música a Gertrude Stein, podríem resumir-ho així: «Una història és una història és una història». La resta és emoció.

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) és llicenciat en Filologia Anglesa i màster en Poesia al New College de San Francisco. Ha compaginat la creació literària amb la traducció d’autors com Katherine Mansfield, Willa Cather i Oscar Wilde. Ha publicat, entre altres novel·les, El alma del mundo (finalista del Premi Primavera, 2011), Una mare i Un fill (Premi Nacional de Novel·la Infantil i Juvenil, 2016) i Un gos. Recentment, ha rebut el Premi Nadal per Un amor, i el 2018 va publicar el llibre Quiero. Poesía reunida (2012-2018), a la col·lecció Vandalia. La seva obra ha estat traduïda a 20 llengües.

Universos literaris

Sessions:

Lorenzo Silva: A l’angle fosc: Dijous 20 de febrer, a les 19 h

Leticia Dolera: Escriure em va portar a fer-me preguntes. Buscar les respostes em va fer feminista: Dijous 27 de febrer, a les 19 h

Najat El Hachmi: Escriure a la frontera: Dijous 19 de març, a les 19 h 

Alejandro Palomas: Dels 9 als 99. Escriure per explicar l’emoció: Dijous 16 d’abril, a les 19 h

Preu: 6 € (50 % de descompte per a clients de CaixaBank)

 Venda d’entrades: www.caixaforum.es

 Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d’atenció al públic

 Servei d’Informació de ”la Caixa”

Tel. 900 223 040. De dilluns a diumenge, de 9 a 20  www.obrasociallacaixa.org

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.