Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

Les cremades a la infància són un dels principals factors relacionats amb el melanoma i altres càncers cutanis a l'edat adulta

Dra. García de la Fuente, dermatòloga de l’Hospital Vithas Lleida: “el tractament del càncer de pell inclou principalment la cirurgia, encara que hi ha opcions terapèutiques alternatives com la teràpia fotodinàmica i la radioteràpia, depenent del tipus de càncer”.

Els experts incideixen que la prevenció, l’abordatge primerenc i acudir a revisions periòdicament, són claus per al diagnòstic i el tractament ràpids.

 Dimarts 13 de juny es celebra el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i diferents especialistes en dermatologia dels Hospitals Vithas de la Comunitat Valenciana i Catalunya han analitzat els aspectes més significatius d’aquesta patologia.

Els tipus de càncer, com abordar-lo des de les unitats de dermatologia i venerologia de cada hospital, així com els seus factors de risc són algunes de les qüestions sobre les quals s’ha incidit des de cada centre. Tots els especialistes estan d’acord en què la prevenció, l’abordatge primerenc i acudir a revisions periòdicament, són claus per al seu ràpid diagnòstic i tractament.

Factors de risc

Tal i com ha explicat el Dr. Pedro Lloret, dermatòleg de l’Hospital Vithas Medimar, “hi ha diferents factors de risc que predisposen que es desenvolupi un càncer de pell, entre ells, per exemple, tenir la pell clara donat que en tenir menys pigment a la pell (melanina), proporciona menys protecció contra la radiació ultraviolada”.

D’altra banda, comenta, “tenir antecedents de cremades pel sol, algun familiar que hagi patit càncer de pell o si el mateix pacient ja ho ha patit, també augmenta el risc de patir-ho”.

D’aquesta manera, “haver tingut una o més butllofes de cremades pel sol de nen o adolescent augmenta el risc de desenvolupar càncer de pell d’adult. Les cremades pel sol a l’edat adulta també són un factor de risc”.

Les persones que s’exposen excessivament al sol, així com aquelles que viuen en climes càlids i la seva exposició és alta, “tenen més risc de patir-lo, especialment si la pell no està protegida amb protecció solar o roba”, especifica.

D’altra banda, les persones que tenen molts lunars o lunars atípics, es troben en major risc de patir càncer de pell, així com tenir lesions cutànies precanceroses, com queratosi actíniques, sent freqüents a la cara, el cap i les mans. En un altre ordre de coses, tenir un sistema immunitari debilitat, haver rebut tractament de radiació per a les afeccions de la pell, com èczema i acne, i l’exposició a certes substàncies, com l’arsènic, també pot augmentar el risc de patir-ho”, conclou.

Carcinoma i melanoma, principals tipus de càncer de pell

Els principals tipus de càncer de pell són el carcinoma basocel·lular, el carcinoma epidermoide i el melanoma. Tal com explica el doctor Ruggero Moro, dermatòleg de l’Hospital Vithas València 9 d’octubre, “la incidència de càncer de pell està en constant augment les darreres dècades tant a Espanya com a molts països del món”.

Segons el doctor, “aproximadament el 95% d’aquests tumors seran càncer cutani no melanoma i el 5% restant, melanoma. Segons les estimacions de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer, aquest aparentment petit 5% correspondrà a 8.049 espanyols que seran diagnosticats d’un melanoma de pell l’any 2023”.

“La majoria dels carcinomes basocel·lulars apareixen en àrees del cos exposades al sol, especialment on es van produir cremades solars, encara que puguin aparèixer pràcticament en qualsevol àrea corpòria. La seva capacitat de donar metàstasi és excepcional i sol passar en casos molt evolucionats, encara que puguin ser invasius localment pel seu creixement progressiu”, comenta el professional.

D’altra banda, el carcinoma epidermoide o espinocel·lular és el segon càncer de pell més freqüent. “Suposa fins a un 20% dels càncers cutanis no melanoma i comparteix els mateixos factors de risc que el carcinoma basocel·lular i conseqüentment pot aparèixer a qualsevol part del cos, però”, -segons subratlla el Dr. Moro-, “el carcinoma epidermoide sol donar-se en àrees exposades crònicament a la llum solar com, per exemple, les orelles, la cara, el cuir cabellut, les mans, els braços i les cames.”

El dany provocat per l’exposició solar a les cèl·lules és acumulatiu, per la qual cosa el risc de patir aquest càncer s’incrementa amb l’edat. “El carcinoma epidermoide és un càncer potencialment agressiu; per tant, el diagnòstic i el tractament precoç és fonamental”, afegeix.

Finalment, el melanoma és un tumor molt menys freqüent que els altres tipus de càncer de pell, però el seu comportament és més agressiu, per la qual cosa és més probable que es pugui disseminar altres parts del cos.

Per això, “és molt important la prevenció, que passa per una autoinspecció regular de la pell, que es pot fer a casa utilitzant regles senzilles com l’ABCDE (asimetria en dos o més eixos, vora irregular, dos o més colors, diàmetre), per una exposició solar conscient i controlada, i per un seguiment habitual amb un dermatòleg, especialment per a les categories més a risc”, conclou el doctor.

Abordatge del càncer de pell

Per a la doctora Maria Reyes García de la Fuente, dermatòloga de l’Hospital Vithas Lleida, “el tractament per al càncer de pell depèn molt del tipus de càncer i estadi”.

En general, “el tractament és quirúrgic, com és el cas dels melanomes, el carcinoma escamós i el carcinoma basocel·lular, però hi ha algunes varietats de càncer que permeten altres opcions terapèutiques, com és el cas del carcinoma basocel·lular superficial, que pot ser tractat amb teràpia fotodinàmica que consisteix en l’aplicació d’una crema fotosensibilitzant que en contacte amb la llum solar es produeix una reacció bioquímica que elimina les cèl·lules canceroses”, explica la doctora.

“També hi ha determinats tipus de càncer de pell que són tributaris a radioteràpia com alguns carcinomes basocel·lulars. En casos de melanomes molt avançats, a part de l’escissió quirúrgica amb ampliació de marges, també cal fer l’estudi del gangli sentinella”, afegeix.

Depèn de l’estadi del melanoma i les seves característiques juntament amb les comorbiditats que presenti el pacient de vegades s’ha de realitzar tractament amb immunoteràpia, quimioteràpia, radioteràpia o la utilització de fàrmacs contra dianes moleculars en melanomes portadors de mutacions concretes.

Exposició al sol

Per al Dr. Gerard Pitarch Bort, dermatòleg de l’Hospital Vithas Castelló, “el principal causant del càncer de pell és l’excés de radiació solar, però potser molta gent desconeix que els nens són especialment sensibles al sol i que les cremades a la infància són un dels principals factors relacionats amb el melanoma i altres càncers cutanis”.

“Tots, però especialment els nens, han de fer servir crema de protecció solar de factor alt si la pell estarà exposada al sol, aplicada en abundància i renovada cada dues hores, així com després dels banys i de suar. És convenient que la crema de protecció solar dels infants sigui resistent a l’aigua. La crema de protecció solar s’ha de complementar amb gorra o barret, ulleres de sol i millor si es cobreixen amb roba. Els nens menors de tres anys no han d’estar exposats gaire temps a la radiació solar i han d’evitar l’exposició solar entre les 12 i les 16 hores”, conclou el doctor.

Sobre Vithas

El grup Vithas està integrat per 20 hospitals i 37 centres mèdics i assistencials distribuïts per 13 províncies. Els 12.500 professionals que conformen Vithas l’han convertit en un dels líders de la sanitat espanyola. A més, el grup integra a la Fundació Vithas, Vithas Red Diagnòstica i la central de compres PlazaSalud.

Vithas, recolzada pel grup Goodgrower, fonamenta la seva estratègia corporativa en la qualitat assistencial acreditada, l’experiència pacient, la investigació i la innovació i el compromís social i mediambiental.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.