
Compromesos amb el futur de Lleida reclama més recursos per a la sanitat pública del conjunt del territori
"cal engegar iniciatives per potenciar el concepte que, per als professionals de la Medicina, viure a Lleida és viure amb una millor qualitat de vida que a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, i amb més possibilitats de realitzar-se professionalment"
Vist que Lleida representa el 4,8% de la població oficial del Cat Salut, però en canvi no rep els mateixos percentatges en recursos, el grup d’opinió i debat, que s’ha reunit per analitzar el model i les infraestructures sanitàries a les comarques de Lleida, requereix que cal recuperar la desviació pressupostària, que arriba als 56M€, per millorar els serveis de diagnosis, rebaixar les llistes d’espera, incrementar les places hospitalàries i rehabilitar les infraestructures existents
També s’ha constat que, malgrat l’enquesta de qualitat de salut 2017 sobre la satisfacció dels usuaris dels serveis públics de Lleida, se situa en el 94,1%, superior a la mitjana catalana, les retallades d’aquests anys han minvat l’excel·lència del servei amb llistes d’espera altes, motius pels quals s’han incrementat les afiliacions a les mútues privades de salut en un 38%.
El grup d’opinió i debat Compromesos amb el futur de Lleida, impulsat per la Fundació ICG, ha celebrat la seva setena jornada de treball, on s’han analitzat el model i les infraestructures sanitàries al conjunt de les comarques de Lleida. En aquesta trobada s’ha comptat amb l’assistència i participació del president d’Avantmèdic, Josep M. Pujol i Gorné.
En aquest sentit, s’ha plantejat que Lleida gaudeix d’una sanitat de qualitat, amb un hospital universitari de referència, com és l’Arnau de Vilanova. Un centre referent de malalts aguts que compta amb una nova i ampliada unitat de cures intensives (UCI), equipada amb tecnologia d’última generació, i amb una actuació en marxa d’un nou bloc quirúrgic, amb 18 quiròfans i 23 places de recuperació post-anestèsica, per tal de millorar el servei de les regions sanitàries a les que dóna servei com les de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, i que atén pacients de municipis de la franja oriental de l’Aragó. La població compresa en aquests territoris assoleix en conjunt la xifra de 450.000 habitants.
Així mateix, s’ha analitzat que Lleida és també una plaça referent en l’àmbit de la investigació amb entitats com l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), una punta de llança pel que fa a la recerca, amb investigadors de primera línia i reconeguts internacionalment pels seus treballs en la lluita contra les patologies oncològiques o les investigacions al voltant de patologies coronàries, a més de comptar amb un estudis universitaris consolidats a través de les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Lleida.
En el decurs de la trobada s’ha constat que, malgrat l’enquesta de qualitat de salut 2017 sobre la satisfacció dels usuaris dels serveis públics de Lleida se situa en el 94,1%, superior a la mitjana catalana que és del 90%, les retallades d’aquests últims anys han minvat l’excel·lència del servei amb llistes d’espera altes, i no han permès l’increment del nombre de places hospitalàries necessàries per a la demanda actual. A més, aquesta manca de recursos ha fet que les infraestructures sanitàries es vegin envellides.
Vist aquests fets, i que Lleida representa el 4,8% de la població oficial del Cat Salut, però en canvi no rep els mateixos percentatges en recursos, Compromesos amb el Futur de Lleida, requereix que cal recuperar la desviació pressupostària, que arriba als 56M€, per millorar els serveis de diagnosis, rebaixar les llistes d’espera, incrementar les places hospitalàries a la Regió Sanitària de Lleida per als pacients que requereixen el seu ingrés, i rehabilitar les infraestructures existents. En aquest sentit, els membres del grup d’opinió i debat, han coincidit en exigir a les administracions competents, polítiques sanitàries i suficients recursos que garanteixin el benestar de les persones.
D’altra banda, s’ha analitzat l’increment d’afiliacions a les mútues privades de salut que ha arribat al 38%, generades pel minvament de l’excel·lència del servei sanitari i l’existència de llistes d’espera altes. Així, s’ha constatat que aquest fet ha suposat una millora general en l’atenció com a complement del servei públic de salut, i ha suposat a l’hora un increment de la riquesa i de nous llocs de treball, contribuint d’aquesta manera a aixecar el Producte Interior Brut (PIB) del conjunt de les comarques de Lleida. A més, aquest complement ha millorat els serveis i les infraestructures sanitàries, fet que suposa una aposta estratègica clara de benestar i de qualitat de vida per a la ciutat i el conjunt de les comarques de Lleida, objectius que calen potenciar si es vol atraure població, noves inversions i professionals de qualitat, tot assentant la gent al conjunt del territori.
Durant la trobada, s’ha posat també de manifest que existeix una mancança rellevant de professionals mèdics, sobretot, en algunes especialitats com són la ginecologia i la pediatria, i s’ha acordat instar urgentment a l’Administració a prendre les mesures pertinents per aconseguir professionals que desenvolupin la seva tasca a casa nostra per donar als usuaris l’atenció sanitària requerida. Un dels fets que motiven aquesta mancança és l’escassa rendibilitat en termes de territori que suposa la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. Tenir una elevada nota de tall per accedir-hi és cert que li dóna un prestigi entre la comunitat acadèmica, però també provoca que es dificulti l’entrada de potencials aspirants autòctons a metges, mentre, en canvi, vénen molts estudiants de fora a fer el primer any i, després, quan poden, continuen la seva formació als seus llocs d’origen. Això provoca que, al final, hi ha pocs titulats en Medicina autòctons de les comarques de Lleida, el que fa insuficient la demanda i obliga a importar professionals i talent d’altres llocs, quan els podríem generar a casa nostra.
Davant aquest handicap, cal engegar iniciatives per potenciar el concepte que, per als professionals de la Medicina, viure a Lleida és viure amb una millor qualitat de vida que a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, i amb més possibilitats de realitzar-se professionalment (amb no només el seu treball al sector públic i el privat, sinó també amb l’oportunitat de la docència a la UdL). Per aconseguir-ho, s’ha de saber generar aquestes condicions atractives perquè l’escenari sigui l’adient en el procés de captació de professionals mèdics.
El grup Compromesos amb el futur de Lleida és una iniciativa de la Fundació ICG, que promou un cicle de trobades mensuals amb personalitats procedents del món polític, econòmic, social, acadèmic i cultural per analitzar, debatre i aportar plantejaments que afavoreixin l’impuls i el creixement de la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.