BIOECONOMIA ÉS INDUSTRIALITZACIÓ. Potenciem el canvi en la tecnologia de l’alimentació
Catalunya inicia la cerca d’inversors per a la instal·lació de suport al sector de les proteïnes alternatives per liderar la indústria.
La Generalitat de Catalunya impulsa la creació al Segrià d’una planta d’accés obert per al suport al desenvolupament d’aliments basats en proteïnes alternatives que es trobin en la fase d’escalat preindustrial. La instal·lació permetrà a la indústria catalana portar els nous productes al mercat més ràpidament i amb més seguretat tècnica i econòmica, ja que comptarà amb diverses tecnologies perquè les empreses puguin avaluar diferents opcions de producció a una escala sensiblement més gran que les de les plantes pilot.
Aquesta inversió, de 25 milions d’euros en una primera fase, s’emmarca en la iniciativa del Hub de la Bioeconomia de Catalunya, BioHubCat, amb seu al Parc AgrobioTech de Lleida i està destinada a reduir el risc que assumeixen les empreses en una de les fases més crítiques del procés d’innovació i desenvolupament de nous productes. La definició del projecte, les línies de processament i les capacitats s’ha dut a terme a partir de les necessitats exposades per les principals empreses i startups catalanes que operen en aquest sector, que revisen contínuament els avenços. Aquestes empreses, a dia d’avui, han de cercar aquests serveis en altres països o aturar momentàniament línies de producció (pròpies o de tercers amb qui puguin assolir un acord).
La bioeconomia com a factor imparable de transformació
El sector de la bioeconomia està preparat per a la disrupció i el creixement. A Catalunya, el mercat de la tecnologia alimentària va generar inversions de 226 milions d’euros el 2023, a més de focalitzar l’interès d’una part important de les startups centrades en la producció i el processament d’aliments.
En aquest context, l’enfocament de la instal·lació en l’extracció de proteïnes vegetals, l’extrusió i la fermentació “posiciona Catalunya com un actor fonamental en la revolució de les proteïnes alternatives”, com diu el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig. “La inversió, de la qual el sector públic assumeix el compromís d’aportar-ne el 49%, reflecteix una visió estratègica que s’alinea amb els objectius ambientals globals i amb la voluntat del país de liderar el desenvolupament i la creació de valor afegit associats a aquestes noves tendències dels mercats”. El Departament d’Economia i Hisenda va adjudicar a finals de l’any passat la redacció de l’avantprojecte i estudi de viabilitat a l’enginyeria Ingal, i la Generalitat inicia ara la cerca d’inversors per al 51% restant, amb l’objectiu de constituir una entitat publicoprivada que gestioni la instal·lació.
Alhora, el projecte fomenta un ecosistema de col·laboració i convida les empreses a validar i escalar les seves innovacions. Això accelera la transició a la producció massiva de proteïnes alternatives.
Víctor Falguera, coordinador general del BioHubCat, sosté que “la missió del BioHubCat és facilitar el creixement de les empreses, per aquest motiu ens dediquem a fer possible allò que la indústria necessita. La implicació de les empreses en aquest projecte, aportant informació molt sensible i detallada i obrint vies de contacte amb altres actors clau, és la millor garantia d’èxit”.
Impacte concret en el mercat
L’establiment d’aquesta instal·lació ha de ser un catalitzador dels avenços en les opcions d’alimentació sostenible, i ha de consolidar el paper de Catalunya com a líder en els mercats d’origen vegetal.
El sector de proteïnes alternatives està preparat per a un creixement exponencial, oferint un terreny fèrtil per a inversions que prioritzen la innovació, la sostenibilitat i els rendiments a llarg termini.
La inversió pública prevista és més que un compromís financer; és un catalitzador estratègic per a un futur sostenible en tecnologia alimentària. Els inversors i els líders del sector entenen el potencial transformador d’aquestes iniciatives i les oportunitats que presenten.
L’aposta pel Segrià comporta també un compromís del govern amb la transformació econòmica de les terres de Ponent i la seva projecció de futur. La planta contribuirà a la diversificació econòmica de la zona i reforçarà el seu lideratge dins el sector agroalimentari.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.