Després de l’èxit de l’any passat, es repeteix l’Acadèmia del Torró, una activitat formativa per a estudiants d’hostaleria que amplia aforament
El pròxim 11 i 12 d’octubre, Agramunt es convertirà de nou en la capital del torró i la xocolata a la pedra amb la 36a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra. Un certamen que cada any atrau milers de visitants i que és tota una referència en el calendari gastronòmic i firal de Catalunya.
Un any més, la fira serà el punt de trobada del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat. Comptarà amb un ampli programa d’activitats amb degustacions, tallers i ponències al voltant del torró i la xocolata a la pedra.
La Plaça del Torró d’Agramunt ha estat l’escenari, aquest dimarts al matí, de la roda de premsa de presentació de la fira. Sílvia Fernàndez, alcaldessa d’Agramunt, ha remarcat que la fira ‘és una de les millors mostres que tenim com a poble per posar en valor el procés de transformació dels nostres productes primaris amb un producte estrella com és el Torró d’Agramunt’.
Tamara Lombardo, directora de la fira, ha destacat que després de l’estrena de l’any passat, i de ‘la bona rebuda que va tenir’, aquest any es tornarà a fer l’Acadèmia del Torró i que ‘s’amplia el nombre d’estudiants participants superant els 80’. Es tracta d’una matinal formativa, el divendres previ a la fira, adreçada a estudiants d’hostaleria.
Reconeguts pastissers seran els encarregats d’oferir les formacions a estudiants procedents d’escoles d’hostaleria de Lleida i del Pallars i també els alumnes de forneria i pastisseria del grau de l’institut d’Agramunt. La formació anirà a càrrec de Sergi Aritzeta, xef del restaurant El Truc d’Agramunt; Àngel Lluch, mestre torronaire; Jordi Farrés, xocolater, formador, assessor i director de pastisseria del Culinary Institute Barcelona; i Sònia Solé Puiggené, tècnica de la IGP Torró d’Agramunt i doctoranda en DOP i IGP a la UdL.
El Pavelló Firal d’Agramunt tornarà a ser un dels grans pols d’atracció de la fira. Al Pavelló Dolç, els torronaires amb IGP Torró d’Agramunt compartiran protagonisme amb altres expositors del sector, oferint un espai on tastar novetats i descobrir nous sabors. Paral·lelament, l’Aula del Gust acollirà un intens programa d’activitats amb la participació dels torronaires i de destacats professionals de la pastisseria i la cuina dolça. Alba Bruguera, en representació de Food&Media i organitzadors de les activitats de les aules gastronòmiques, ha estat l’encarregada de donar a conèixer el programa d’activitats.
El dissabte serà el torn d’Elisa Franza, cap de pastisseria del restaurant Enigma d’Albert Adrià amb Xocolates Jolonch; Zoe Valero de Torrons Fèlix i Manel Vehí del Boia Nit de Cadaqués amb torrons i còctels; i la cuinera i divulgadora Maria Nicolau ensenyarà què fer amb els torrons després de festes. També, el dissabte, se celebrarà la final del Segon Campionat Nacional «Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco». El diumenge, a l’Aula del Gust els protagonistes seran el xocolater Lluc Crusellas (Eukarya); Àngel Esteve del restaurant Sisè de Lleida parlarà de la cuina de la tradició i l’herència del torró en una sessió amb la col·laboració la IGP Torró d’Agramunt; Ingrid Serra, de Torrons Vicens, farà un viatge de la tradició a la innovació; els xefs Arnau París i Rais Esteve tornaran la gastronomia a l’origen; i Ivan Pascual (Bean to Bar Lleida) ens portarà al món de les cremes untables.
A l’Aula del Tast es donaran a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més destacats que s’exposaran al Pavelló Agroalimentari. El dissabte hi haurà activitats amb Davantal Net de Gluten;Formatges Monber i vins Maset; catànies Marlona; Menjamiques i Celler Matallonga; i Cal Senzill amb Formatges
. I diumenge serà el torn dels olis amb Arnau París i Rais Esteve del Molí la Vansa; un agermanament del pa Piri-Ponent i el Torró d’Agramunt; Torrons Fèlix i Caves Ferret; i cerveses i embotits artesans amb La Vella Caravana i Embotits Fart d’Olla.
L’Espai Guinovart acollirà de nou l’Aula de la Xocolata i el Vi amb demostracions i tastos acompanyats dels vins premiats de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d’Agramunt. Dissabte hi haurà un tast amb Saray Ruiz del Museu de la Xocolata de Barcelona; un tast de xocolates amb vins de la DO Costers del Segre i Torrons Vicens; un tast a cegues amb Mar Ibañez de Icrunch amb vins de la DO Costers del Segre; i dolços d’Agramunt i vins premiats amb Torrons Roig i DO Costers del Segre.
El diumenge serà el torn de xocolates d’autor i vins de DO Costers del Segre i Torrons Fèlix; un tast radical amb les xocolates Bean to Bar d’Ivan Pascual i el Celler Matallonga; xocolates d’origen únic amb els vins de DO Costers del Segre i Xocolates Jolonch; i un tast de postres amb xocolata by Mirela i vins de Celler Costers del Sió. Un any més, entre el pavelló firal i el nucli antic, hi haurà més de 130 parades d’artesania que uniran tots els espais de la fira. Al programa d’activitats no hi faltarà l’acte de proclamació del Torronaire d’Honor, enguany, la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa; l’espai de la Cuita, on es viurà en directe l’elaboració del torró d’Agramunt; i activitats pels més petits a l’Espai Cuinetes amb tallers gastronòmics pedagògics, enguany amb activitats sense gluten i sense lactosa. Les activitats van destinades a infants de 6 a 12 anys i aniran a càrrec de la Cistella de Montgai.
No hi faltaran les habituals foodtrucks i els concerts. Serà a l’espai de Les Foodgonetes, que aquest any celebren el 10è aniversari, on al llarg de tot el cap de setmana hi haurà diversos concerts i una àmplia oferta gastronòmica. Estaran ubicades a la Plaça Fondandana. I a la Plaça del Mercat, com a novetat, enguany s’amplia l’oferta familiar.
A més dels jocs hi haurà activitats musicals i espectacles infantils durant tot el cap de setmana. La reserva per a les activitats que requereixen prèvia inscripció es podran fer a partir de l’1 d’octubre a través de l’Oficina de Turisme d’Agramunt (973 391 089) i la web www.firadeltorro.com. Durant el cap de setmana de la fira les inscripcions es faran al Punt d’Informació del recinte firal.