TALLER D’OLI DE COP I RUTA DE LA FLOR DE SANT JOAN

Durant el juliol d'aquest estiu l'Associació per a la Interpretació de l'Horta de Lleida i Granja Pifarré oferiran una programació d'activitats variades.

L’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida vinculada a Granja Pifarré ha organitzat la cinquena edició de la passejada agrocultural per trobar flor de sant Joan (hipèric) a la Serra de Canelles. Després han elaborat un remei tradicional de pagès, l’oli de cop, que serveix per cicatritzar petites ferides i cremades.

El diumenge 18 de juny a les 11h es va realitzar aquesta sortida pels camins de la Serra de Canelles, a la Partida Caparrella. La ruta circular, d’aproximadament 3 km, va transcórrer per serres de l’Horta i per la zona de la séquia Major.

En aquesta activitat es va donar a conèixer una planta autòctona que neix de manera silvestre en serres i camps de l’Horta lleidatana. Es tracta de la flor de pericó o també anomenada flor de sant Joan (hipèric), una planta amb moltes propietats curatives.

A Granja Pifarré es va desenvolupar un taller demostratiu per aprendre a manufacturar «oli de cop» de manera natural. Aquest remei natural té propietats molt diverses, és antiinflamatori i antisèptic. Destaca pel seu poder cicatritzant en petites ferides, picades d’insectes i cremades perquè estimula la circulació de la sang i elimina els hematomes. Hi ha una famosa frase popular que diu: «Qui té oli de pericó, no li cal metge ni doctor». Antigament, la pagesia elaboraven aquests remeis naturals que no faltaven a les seves farmacioles sostenibles.

Tots els participants, una vintena de persones, han fet un petit pot d’oli de cop que hauran de deixar macerar 40 dies a sol i serena per després filtrar-lo i obtenir aquest remei tan eficient. A més, els visitants han rebut l’obsequi d’un estoig sostenible on guardar plantes remeieres com el timó i altres de les quals també han compartit les seves propietats quan s’utilitzen en mode infusions.

Durant el juliol d’aquest estiu l’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida i Granja Pifarré oferiran una programació d’activitats variades.

La primera a inicis de juliol serà la collita de patates que patrocinarà l’empresa local Cal Quico i, més endavant, un taller de conserva de tomata.

Després, a mitjan agost, s’iniciarà el Laberint de panís de l’Horta que també complirà la seva 5a edició.

Comments (0)
Add Comment