El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest diumenge en la segona jornada de tastos i showcookings de l’espai ‘Gust de Lleida’ al Pavelló 3, dins del marc de la Fira MOS. Igualment, Talarn ha intervingut a la final de la Lliga del Porc i la Forquilla, la primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català, que ha posat en valor els plats tradicionals amb carn de porc i la feina dels establiments que mantenen viu aquest patrimoni gastronòmic.
La final de la Lliga ha reunit al matí els finalistes de Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona, que han presentat els seus plats davant del jurat. La jornada ha destacat per l’elevada participació de públic i per la qualitat de les propostes gastronòmiques, i el guanyador d’aquesta primera edició ha estat el restaurant Andreuenc, que va quedar finalista a la territorial de Barcelona, i aquest diumenge s’ha proclamat campió.
El president ha destacat la importància dels esmorzars de forquilla com a patrimoni gastronòmic i ha posat en valor la feina dels restauradors i productors de proximitat. “Els plats tradicionals amb carn de porc són una mostra del nostre territori i del talent dels professionals que treballen amb passió, el mateix esperit que impulsa el Gust de Lleida”, ha explicat Talarn, que ha assistit a l’acte acompanyat del director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera.
Espai ‘Gust de Lleida’ al Pavelló 3
Durant tota la jornada, els showcookings han ofert als visitants una completa experiència de la gastronomia lleidatana. Al matí, s’han pogut tastar les orelletes a càrrec del Forn Macià de Sidamon, maridades amb camamilla de Linyola, d’Elixirs de Ponent, així com el pa PiriPonent, presentat per Toni Frias, president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. Seguidament, Dani Miquel, de Bo de Shalom, ha conduït un maridatge de cerveses artesanes de la Vella Caravana, Lo Vilot i Brebel, amb formatges de Cal Quitèria, que ha completat una sessió matinal variada i participativa.
A la tarda, els assistents han pogut gaudir d’un tast d’olis de la DOP Les Garrigues, a càrrec de Pilar Pardell, membre del Panell de Tast de Catalunya. També s’ha fet una degustació de dolços del restaurant Xopluc, i un tast i degustació dels vins guanyadors del 3r Concurs de la DO Costers del Segre, a càrrec del sommelier Jordi Martínez. La jornada ha finalitzat amb el plat creatiu “Plaers del Pla”, del xef Oriol Solé, del restaurant Gruel (Miralcamp), maridat amb vermut de Marnuthem.
Darrer dia de Fira MOS
Aquest dilluns, 29 de setembre, l’espai ‘Gust de Lleida’ acollirà els darrers showcookings i tastos amb plats destacats com els “Callos de Lleida”, de Jonathan Nuevo i Joaquim Castells; el tast de vermut de Tres Cadires Coopeativa, a càrrec d’Andreu Culleré; la broqueta de conill amb fricandó de bolets i torró de la IGP d’Agramunt, a càrrec del restaurant El Truc; el carpaccio de peus de porc fumat amb salsa de botifarra negra, d’Isidre Codina, del Bar Lídia; el plat de guatlla cuita a baixa temperatura amb ametlles, pera i raïm, d’Oriol Costa, i els showcookings amb degustació de tapa i tast de vi, amb Montse Guardiola i David Florensa, amb maridatges de la Ruta del Vi de Lleida. Igualment, es farà una xerrada sobre els forns de cocció accelerada i sobre el poder de les plantes medicinals.