Juli Alcoriza de L’Andreuenc del districte de Sant Andreu de Barcelona s’ha proclamat avui campió de la Lliga del Porc i la Forquilla amb un Mar i muntanya de botifarra del perol feta a casa, mongetes del ganxet i sípia bruta.
Dotze finalistes, tres de cada una de les províncies catalanes, han competit avui diumenge, dia 28 de setembre pel trofeu de la Lliga del Porc i la Forquilla en una final que s’ha disputat a Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel – MOS. Els aspirants han presentar els seus plats davant d’un jurat expert en gastronomia i esmorzars de forquilla format per la directora de la revista Cuina, Judith Càlix; el director de Capital Española de la Gastronomia, Pedro Palacios; el cap de redacció de la Vanguardi, Albert Molins; la prescriptora i sommelier, Marta Clot; i Jonatahn Nuevo d’Esmorzars de Forquilla CAT.
El Bar Lídia de Lleida, l’Hostal Jaumet de Torà, CaLagneta Art i Vi de Cervera, Bar Cooperativa Elena de Catllar, Cal Mellado de Constantí, Fonda Montserrat de Cambrils, la Tasqueta de Cal Miguelín del Pla de Penedès, Ca l’Ignasi de Cantonigròs, La Vall de Camprodon, Can Mascort de Quart, i Can Cassoles de Sempre de Llagostera han estat els altres onze establiments ques’han disputat la primera Lliga de Porc i la Forquilla que impulsa el Grup de Sanejament Porcí de Lleida amb Como Pomona en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia que promou la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa als finalistes lleidatans Isidre Codina (Bar Lídia) ha presentat un Carpaccio de Peus de Porc; Jaume Marimón (Hostal Jaumet) ha tornat a la competició amb l’Ofegat de la Segarra; i la jove Gal·la Pipo (CaLagneta Art i Vi) amb l’especialitat Bikini de galta de porc a la xocolata a la pedra d’Agramunt, reducció de Pedro Ximénez i formatge Comté de trenta-sis mesos de curació.
Des de les comarques de Tarragona, arribaren a la capital de Ponent Elena Morató (Bar Cooperativa Elena) amb un Desossat de peus de porc amb botifarra negra; José María Pérez Sierra (Cal Mellado) amb unes Popietes de col farcides de potes de porc, sobrassada i bolets amb salsa de mel i mostassa; i Rosa Maria Barberà i Àngel Recasens Barberà (Fonda Montserrat) amb Peus de porc amb cargols i rovellons.
Barcelona ha estat també representada a la final per l’Abel Moreno (Tasqueta de Cal Miguelín) i el seu Bullit a la caldera; i l’Ignasi Camps (Ca l’Igansi) que presentarà uns Peus de porc desossats farcits d’enciam brut i bolets.
Per la seva banda, els gironins participants han estat Josep Lluís Pérez (La Vall) amb uns Peus de porc amb prunes; Jordi Mascort (Can Mascort) amb Mandonguilles amb rossinyols; i Carles Marsal (Can Cassoles de Sempre) amb La Coca LALALA. La botifarra. La costella. La «panxeta». Rostit tradicional.
Esmorzar Popular i Caragolada Solidària de l’Aplec pel públic assistent
El públic assistent ha gaudit d’un esmorzar de forquilla, a càrrec de Josep Vila de Mister Plat, a base d’amanida, cassola de porc (costella, llonganissa, cansalada…) i caragols, pa, aigua i vi. La reserva de l’esmorzar també ha inclòs el Tastet Solidari de Caragols que ha servit la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol després de la final d’esmorzars.
Lliga del Porc i la Forquilla 2025
La Lliga del Porc i la Forquilla 2025, és la primera competició d’Esmorzars de Forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, fent homenatge als establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats. Promoguda pel Grup de Sanejament Porcí Lleida i Como Pomona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya vol donar valor al sector productiu de la carn de porc, en el marc de la celebració de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (#RMG2025).
La Lliga té el patrocini de Bon Àrea i Gust de Lleida i la col·laboració dels ajuntaments amfitrions de Lleida, Torrelameu, l’Espluga de Francolí, la Garriga i Santa Coloma de Farners. La Final també compta amb la col·laboració de Ilser Grup, Castell del Remei i Elixirs de Ponent.