Un total de 18 persones han participat en la sessió enoturística del projecte “Entre Molins” celebrada aquest dissabte al molí d’oli Cuadrat Valley, situat a l’Albagés (les Garrigues), consistent en la visita guiada a les instal·lacions del molí, un tast del l’oli nou elaborat a l’equipament i un àpat gastronòmic confeccionat pel xef Salvador Trabalón, del restaurant Saroa.
Aquest novembre té lloc la primera edició d’“Entre Molins”, una proposta innovadora que combina l’oli d’oliva verge extra nou amb gastronomia d’alt nivell i el coneixement del món de l’oli. Les sessions de la iniciativa, coordinada per la Comunitat de Municipis de les Garrigues Altes en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, tenen lloc els dissabtes a diferents molins i cooperatives de les Garrigues.
Els assistents han visitat l’equipament oleícola, un edifici modern inspirat en l’arquitectura de la pedra seca de les Garrigues i basat en l’arquitectura orgànica (que fusiona els materials de construcció amb la vegetació). Es tracta d’una construcció pensada per integrar-se en el paisatge seguint el model de les terrasses agrícoles de les oliveres, i amb el molí excavat a 20 metres sota terra entre parets de roca natural que són alhora parets decoratives. Posteriorment han pogut fer un tast guiat dels 4 olis d’oliva verge extra elaborats per Cuadrat Valley, un dels quals despinyolat.
Finalment, els participants han degustat el tast gastronòmic elaborat per Salvador Trabalón i maridat amb oli del molí i vins de la DO Costers del Segre. El menjar ha consistit en una cassoleta fina trufada amb pesto de menta, burrata, carbassó, anxova i pols d’oli d’oliva; perdiu en escabetx, crema d’escabetx, escarola i magrana; coca fina d’oliva negra amb pebrot vermell confitat, cocotxa de bacallà i praliné d’oliva verda; girella de Cal Tomàs rostida, allioli de codony i guisat de rovelló amb suc de pollastre, i crema d’ametlla amb bescuit d’oli i aspic de poma.
També han rebut com a regal una ampolla d’oli d’oliva verge extra Elixir Despinyolada Bio.