La Granadella, 2 de novembre de 2025 – La Fira de l’Oli “La Primera Premsada. Oli, salut i gastronomia” de la Granadella ha tancat aquest diumenge la seva 11a edició amb una gran afluència de visitants i un excel·lent ritme de vendes. D’aquesta manera, la cita es consolida un any més com una de les fires més esperades de la temporada, que marca l’inici de la nova collita d’olives.
El president de la Cooperativa La Granadella, Ramon Barrull, ha valorat molt positivament el desenvolupament de la fira i ha destacat “la bona acollida del públic i la fidelitat dels visitants, que any rere any venen a tastar el primer oli de la campanya”. “Mentre que la conferència d’ahir ens va permetre conèixer els beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la salut a través d’un referent internacional en aquest camp, el doctor Eduard Escrich”, avui la jornada “ha estat més centrada en activitats per al públic en general, amb la tradicional fira de productes de proximitat, la caminada, l’esmorzar i les visites als molins”, ha destacat. Referent a l’oli de collita avançada, Barrull ha explicat que s’han venut fins a 12.000 litres d’oli verd del raig Degustus durant el cap de setmana. “Aquest fet demostra la bona rebuda d’aquest producte entre els consumidors, que ja l’esperaven”, ha afegit.
La jornada d’avui ha donat el tret de sortida amb la 8a edició de la caminada “Entre oliveres”, organitzada pel Club Excursionista Garrigues Altes, i, seguidament, l’esmorzar de brasa amb oli nou verd. Al llarg del matí, l’ambient ha estat animat per la fira de productes de proximitat i els tallers artesanals, així com per les visites guiades al Museu de l’Oli de Catalunya, amb la maquinària original del 1920, i al molí nou de la Cooperativa. El vermut musical a càrrec del grup D’Acords ha tancat la celebració.
Prèviament, durant el matí d’ahir es va dur a terme la cloenda dels actes de commemoració dels 10 anys del Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, amb la presentació del llibre de cuina de receptes tradicionals de la Granadella: “Receptes amb memòria” i un showcooking a càrrec de la cuinera Maria Nicolau. A la tarda, va tenir lloc la jornada tècnica “L’oli d’oliva verge extra a la dieta: nutrició i salut”, centrada en la importància de la presència de l’oli d’oliva verge extra en una dieta equilibrada i els seus beneficis, a càrrec del doctor Eduard Escrich, qui va apadrinar l’oli verd del raig de la nova collita. També es va presentar aquest oli, de la mà de la cap del Panell de Tast Oficial d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo, i es va entregar el premi “Primera Premsada” al xef del restaurant Hostal Benet, Xavier Benet, per la seva trajectòria professional.
Novament, la Fira de l’Oli “La Primera Premsada. Oli, salut i gastronomia” reafirma el seu paper com a punt de trobada imprescindible per al sector i com una de les cites de referència de la cultura de l’oli.