El cuiner Josep Lladonosa ha agraït el reconeixement “com un premi individual al món de la cuina de tots els anys dedicats a la cuina tradicional”, i ha reivindicat que “a Lleida hi tenim una gran cuina, antiga i arrelada, amb productes fantàstics, una part essencial del rebost de Catalunya”.
Per la seva banda, Àngel Esteve, del Restaurant Sisè, ha assegurat que “rebre aquest premi és una gran sort i una oportunitat per donar visibilitat al que fem des de Lleida i el territori”, mentre que Jaume Mora, de la Fonda Farré, ha destacat que “la cuina de la Fonda Farré és 100% de territori català, basada en productes locals i de temporada, que són bàsics per entendre la nostra identitat”.
L’acte, conduit pel xef i comunicador Pep Nogué, també ha comptat amb la participació del director general d’Empreses Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Joan Gòdia, que ha posat en valor tota la cadena agroalimentària i la importància del relleu generacional; del director de continguts del Fòrum, Pep Palau, que ha destacat el caràcter inclusiu i plural de la guia; de la periodista de Catalunya Ràdio Laura Marín, que ha reivindicat la divulgació gastronòmica des dels mitjans públics; del crític gastronòmic Òscar Gómez, que ha subratllat la resistència i singularitat de la cuina catalana; i de Txaber Allué (Comitè Científic del Congrés del Romesco) i Carles Benítez (Girona Excel·lent), que han coincidit en la necessitat de defensar la identitat culinària dels territoris com a motor d’atractiu i autenticitat.
En aquesta primera edició, la Guia Augusta ha distingit també el restaurant AIKostat (Premi Fermí Puig a la Nova Cuina Catalana), Can Pairot (Premi Santi Santamaria a la Cuina Tradicional), Can Selvatà (Premi Pere Tàpias a la Cuina Popular Catalana), El Motel Empordà (Premi Paco Solé Parellada al Plat en Perill d’Extinció), Els Casals (Premi Llorenç Torrado a l’Estacionalitat dels Productes), Barquet i Els Pescadors de Llançà (Premi Pere Bahí a la Cuina del Mar), La Cort del Mos (Premi Georgina Regàs a la Cuina Dolça) i Fonda Xesc (Premi Juli Soler a la Carta de Vins).
El Gastronomic Forum Barcelona, que s’allargarà fins al dimecres 5 de novembre, compta amb la participació d’una cinquantena de productors de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran, presents sota el paraigua del ‘Gust de Lleida’, que donen a conèixer vins, olis, formatges, embotits, dolços i elaboracions artesanes.
Al llarg dels tres dies, l’espai Rebost de Catalunya acull tastos i showcookings de productors lleidatans. Aquest dimarts hi han participat les empreses Blauver Espirulina i Herbes Aromàtiques de la Segarra, i dimecres tancaran les activitats Foment Agrícola de les Garrigues, Agrària Vallbona de les Monges i Gelicios, que oferiran un tast d’olis i dolços del territori.