L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre a benefici de Down Lleida titulat ‘Amb Lleida al paladar’, de Sergi Urgell i Ignasi Boya.
L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, a més dels autors de l’obra i de Ramon Conejo, vocal de la junta directiva de l’Associació Down Lleida. També ha estat present el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.
‘Amb Lleida al paladar’ és fruit de l’amistat entre el cuiner Sergi Urgell, del restaurant Urgell de la Bordeta, i Ignasi Boya, un home sempre lligat al món de l’hostaleria, comercial de Congelats Borràs. De la complicitat entre tots dos ha sorgit un llibre que han volgut que fos solidari i que, en aquest camí, ha trobat el suport la Diputació de Lleida a través de l’IEI col·laborant amb la impressió del tiratge.
En la seva intervenció, Joan Talarn s’ha referit precisament a aquest fet i a allò que ens diu dels seus autors: “Cuiner, l’un, comercial de la restauració, l’altre. Un dels sectors més amenaçats i perjudicats per la crisi. Per tant, podent publicar aquest receptari i quedar-se els beneficis del seu propi treball, davant la debacle social que vivim, decideixen renunciar a aquestes justes compensacions i ajudar l’Associació Lleidatana per la Síndrome de Down”. Per tot plegat, Talarn ha assenyalat Sergi Urgell i Ignasi Boya com un exemple d’altruisme i solidaritat pel seu “exercici d’extrema generositat”, més encara en l’actual situació.
Així, Talarn ha manifestat que “ara ens toca a nosaltres, a les persones, demostrar solidaritat envers el sector de la restauració”. Així, ha animat a tothom a què “quan tinguem els restaurants i els bars oberts, hi anem”. Talarn ha assegurat que a les terres de Lleida tenim una gran oferta culinària” i ara hem de donar-los-hi tot el nostre suport. Talarn també ha volgut manifestar tot el suport de les institucions, assegurant que “ajudarem en tot el que sigui possible i seguirem lluitant perquè tan aviat com sigui possible, quan hi hagi possibilitats, el sector de la restauració pugui obrir”. I és que, quan els restaurants i els bars tanquen, tenim un problema important al territori”.
El president de la Diputació també s’ha referit al fet que ‘Amb Lleida al paladar’ és “un llibre que parla de territori, de la nostra terra”. Així, ha manifestat el suport i l’aposta de Diputació de Lleida pels productes de proximitat perquè “és la manera, en un món global, de ser justament allò que volem ser i de potenciar allò que és el nostre territori”.
En qualsevol cas, l’obra presentada avui ha fet realitat un vell desig d’ambdós autors, ja que, d’una banda, Sergi Urgell sempre havia volgut tenir un receptari de cuina propi, mentre que a l’Ignasi l’atreia el fet d’editar un llibre. Posteriorment van decidir que l’entitat beneficiària fos Down Lleida i van aconseguir la col·laboració de la Diputació.
Tot aquest trajecte s’explica a les pàgines de l’obra, on també queda clar que, com ha dit Joan Talarn, no es tracta d’un receptari de cuina fet sota els cànons habituals, sinó que té la voluntat de ser un manual, una guia accessible i, sobretot, entenedora, i que pretén defugir de la cuina complicada. Malgrat el títol de l’obra, ‘Amb Lleida al paladar’ va més enllà de la cuina lleidatana, tot i que això no treu que contingui receptes de caragols i moltes propostes de bacallà.
En aquest sentit, és molt il·lustratiu el pròleg del cuiner Josep Lladonosa, que felicita els autors perquè, si bé és cert que han treballat “cuina moderna”, no s’hi han instal·lat, i mantenen “el just equilibri entre tradició i modernitat”.