Épila (Saragossa) – El nou centre de producció que bonÀrea Agrupa va començar a construir al 2019 a Épila ja funciona al 25% de la seva capacitat total. Actualment subministra a unes 130 botigues de Madrid, València, Navarra i la Rioja. Quan estigui a ple rendiment podrà abastir unes 1.000 botigues arreu de l’Estat. El conseller delegat del grup agroalimentari, Ramon Alsina, ha destacat que la nova planta complementa la que tenen a Guissona, que en determinats aspectes “ha tocat sostre”. A Épila ja hi treballen unes 200 en unes instal·lacions que ocupen 180 hectàrees, una xifra molt superior a les 27 hectàrees de ‘La Closa’. La inversió prevista serà superior als 400 MEUR i es podrà produir un 60% més que a Guissona.
El grup agroalimentari bonÀrea comença a fer realitat el projecte que va començar a gestar al 2006 amb el govern aragonès del socialista Marcel·lí Iglesias. El centre de producció que ocupa unes 180 hectàrees a Épila, a uns 20 minuts de Saragossa, ja treballa al 25% de la seva capacitat total. Des de 2019 s’hi han invertit 223 MEUR i és la inversió més gran de la història de bonÀrea, que pretén assolir un model d’integració vertical a partir d’incloure totes les fases del procés productiu, des del camp fins al consumidor final.
Ramon Alsina ha explicat que la idea del projecte va sorgir perquè el ritme de creixement era molt gran. Van escollir Épila pel factor clau de la logísitca, ja que la filosofia de treball de bonÀrea es basa en enviar el producte i fer el retorn de les caixes buides el mateix dia. Des de Guissona costava arribar a mercats de determinats punts de l’Estat però sumant els més de 250 quilòmetres que separen el municipi segarrenc de Saragossa, aquest escull s’aconsegueix salvar.
Alsina ha assegurat que ‘La Closa’ i Épila són complementàries i es poden coordinar “molt bé” entre les dues. A mesura que Guissona vagi arribant al “col·lapse” en algunes línies, aquestes s’aniran obrint a Épila. A més a més s’afegiran noves línies de producció que avui en dia no són a Guissona. El conseller delegat també ha remarcat que la “locomotora” del grup són les botigues, que “estiren” i determinen el volum de producció. El ritme de creixement del grup és de 20 noves botigues a l’any i 20 més de reforma, ampliació o venda.
La previsió inicial apuntava que Épila podria arribar a tenir uns 4.000 treballadors però Alsina ha comentat que en vista de l’avenç de les noves tecnologies i la robotització dels sistemes de procés industrial, aquest nombre serà “inferior al previst”. En uns cinc anys confien que Épila estigui a un “percentatge bastant alt” de la seva capacitat productiva tot i que el 100% vindrà determinat pel ritme de creació de noves botigues. El grup té uns 5.600 treballadors, més els 4.500 treballadors de le botigues i els 4.000 pagesos i ramaders, per tant, el volum de persones que treballa al voltant de bonÀrea arriba a les 15.000.
Magatzem automàtic
A Épila s’està treballant en la construcció de 16 passadissos de magatzem automàtic de caixes, 8 destinats a productes de temperatura ambient i 8 més a productes refrigerats. Aquesta infraestructura permetrà emmagatzemar més de 300.000 caixes, unes 20.000 per passadís, que es podran enviar directament al sistema automàtic de prestació de comandes i expedir-se als establiments.
La planta pot transportar i distribuir caixes a més de 10.000 unitats per hora. El març de 2025 van entrar en funcionament els quatre primers passadissos de ‘shuttles’, un sistema automatitzat de transport intern que mou i organitza les caixes dins el magatzem de manera ràpida i precisa.