5a RUTA DE LA FLOR DE SANT JOAN A L’HORTA

El diumenge 18 de juny a les 11h es realitzarà aquesta sortida pels camins de la Serra de Canelles, a la Partida Caparrella

L’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida organitza la cinquena edició de la passejada agrocultural anomenada «La ruta de la flor de sant Joan».

El diumenge 18 de juny a les 11h es realitzarà aquesta sortida pels camins de la Serra de Canelles, a la Partida Caparrella.

La ruta serà circular, d’aproximadament 3 km, començarà i acabarà a la Granja Pifarré, un espai localitzable i indicat a la mateixa web. L’activitat inclou una ruta per l’Horta i un taller artesanal d’oli de cop que tindrà una durada aproximada de 2 h.

En aquesta activitat es donarà a conèixer una planta autòctona que neix de manera silvestre en serres i camps de l’Horta lleidatana. Es tracta de la flor de pericó o també anomenada flor de sant Joan (Hipèricum), s’explicaran les seves propietats curatives i alguna història llegendària de la seva tradició. En tornar a Granja Pifarré es desenvoluparà un taller demostratiu per aprendre a manufacturar «oli de cop» de manera natural. L’oli de flor de pericó (Hypericum perforatum) és un remei natural que té propietats molt diverses, és antiinflamatori i antisèptic. A més, té una acció antiviral, ajudar a frenar els efectes del virus herpes, la varicel·la i altres. Però destaca pel seu poder cicatritzant en petites ferides i cremades ja que estimula la circulació de la sang i elimina els hematomes.

Hi ha una famosa frase popular que diu: «Qui té oli de pericó, no li cal metge ni doctor». Antigament, la pagesia elaboraven aquests remeis naturals que no faltaven a les seves farmacioles sostenibles.

La visita inclou la guia pels camins, el taller artesanal d’oli de cop, un potet de vidre per fer oli de la collita 2023 amb oli extra verge de l’Oliverar de Sanui i l’obsequi d’un detall sostenible. Les places seran limitades per això només s’ofereixen 25 places en una edició única. Les inscripcions es podran fer des de la Web www.granjapifarre.com.

Aquesta proposta s’emmarca en la idea de donar a conèixer espais i sabers del món rural, una tendència que des de l’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida defineixen amb el terme «agrocultura».

Durant el juliol de l’estiu 2023 l’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida i Granja Pifarré oferiran una programació variada d’activitats, amb propostes per fer collita de patates i conèixer la història d’aquest tubercle. També un taller de conserva de tomata. Després, a mitjan agost, s’iniciarà  el Laberint de panís de l’Horta que també complirà la seva 5a edició.

 

Comments (0)
Add Comment