Almacelles entrega el guardó d’Almacellenc de l’Any 2017 en el marc de la seva Festa de l’Aigua

Tal com ja es va fer l’any passat, Almacelles ha celebrat el dijous 1 de març al vespre, la segona edició de l’entrega del guardó d’Almacellenc/a de l’Any 2017, a una persona del municipi que han destacat per algun fet notable, positiu i que això ha comportat una projecció del nom d’Almacelles en molts altres àmbits que han enriquit i, al mateix temps, han fet gran la persona homenatjada i al poble d’Almacelles.

Aquest certamen, a l’igual que l’any anterior, s’ha posat en marxa a partir d’una campanya de proposició de noms a través de les xarxes socials que, durant uns quinze dies del mes de gener, ha rebut la participació de prop de 200 persones que van aportar un total de 26 de noms validats.

Un cop valorats aquesta vintena de noms, i atesos els criteris que es van determinar en la primera edició d’aquest tipus d’event, el Jurat es reuní el 9 de febrer i, atenent al títol del concurs, i un cop seleccionats una desena de propostes que s’ajustaven als requisits per ser guardonats amb el premi d’Almacellenc/a de l’any 2017, el Jurat acordà que hi hagués un sol guanyador/a i tres finalistes.

Aquests finalistes es classificaren per àrees i els seleccionats per a aquesta edició foren:

EMPRESA I EMPRENEDORIA

Gerard Barsalà Ferrer, jove empresari i creador del licor Llimonetti. El seu èxit en l’elaboració d’aquest licor va fer que s’emportés la medalla d’or en els Catavinium World Wine and Spirits Competition 2017.

CONEIXEMENT I CULTURA

Sara Clota Albana. Jove estudiant i investigadora, que va aconseguir el 2017 dos dels premis més prestigiosos en el camp de la bioètica aplicat en la cura de la gent gran: El guardó obtingut per la Fundació Víctor Grífols i el de la

Fundación DomusVi.

ACCIÓ SOCIAL I VOLUNTARIAT

Germà Martín Cuenca Requena. Germà de  l’Orde de Sant Joan de Déu, destinat a Almacelles. Durant el 2017, ha potenciat campanyes de l’Orde Hospitalari com la de recollida d’arròs i oli per poder-lo destinar a països amb necessitats bàsiques desateses, i –més concretament en el darrer any- ha potenciat el voluntariat i la Cooperació Internacional, essent el centre de Sant Joan de Déu d’Almacelles tot un referent arreu, pel nombre, quantitat i importància d’activitats, accions i respostes davant les necessitats de col·lectius marginats, pobresa i ajuda al desenvolupament.

ESPORTS

Ainhoa López Anitua. La única futbolista lleidatana que forma part

de la selecció espanyola Sub-19 de futbol femení. Després de passar la fase de classificació del campionat europeu. L’èxit li va arribar el proppassat 20 d’agost de 2017, quan la selecció espanyola de futbol femení es va endur el campionat europeu. Actualment juga al Club de Futbol Femení Reial Saragossa de primera divisió.

Finalment, després d’una difícil tasca per al Jurat, relacionat amb el món de la docència i l’ensenyament a Almacelles, es decidí que  la guanyadora de la segona edició d’ALMACELLENC/A DE L’ANY 2017 sigui per a la jove SARA CLOTA ALBANA, atesa la gran importància dels dos guardons de caire estatal i internacional aconseguits en el món de la bioètica en la cura de la gent gran; així com el reconeixement i recolzament a l’esperit de recerca, d’investigació i de coneixement d’una jove formada al nostre poble, i que –en definitiva- serveixi aquest guardó –a més- com a alicient a tots i totes aquells joves d’Almacelles que vulguin seguir el seu exemple de superació personal en l’anàlisi i en l’estudi de temes de gran impacte social. Valgui també, de passada, el reconeixement i la reivindicació amb aquest premi al paper de les dones científiques i investigadores del nostre país, sovint oblidades i gens reconegudes com caldria.

Val a dir que tots quatre finalistes van fer-se amb una peça escultòrica exclussiva de la ceramista almacellenca Antonieta Palau, acompanyada d’una poesia personalitzada de Tere Pallarès.

+ INFO detallada de cadascun dels finalistes:

EMPRESA I EMPRENEDORIA

Gerard Barsalà Ferrer

Una afició, com era preparar licors casolans per a consum propi a la cuina de casa, es va transformar el 2017 en l’ofici i negoci de Gerard Barsalà. A principis d’aquell any, aquest jove emprenedor almacellenc va invertir uns 25.000 euros en l’obertura d’una botiga de productes alimentaris de proximitat i gourmet, i en posar en marxa un obrador per a l’elaboració de diferents licors. Allí es preparen brous de fruita natural amb graduació d’alcohol que ven i distribueix sota el segell Elixirs de Ponent, que és el nom del comerç i marca global de la seva empresa. Però a un dels seus licors, el que més èxit ha tingut fins al moment, li ha registrat ja una marca pròpia: Llimonetti. És el licor de llimona, el primer amb el que va començar a experimentar, fa uns deu anys, i per al qual ha  aconseguit una fórmula tan peculiar i amb tan bona acceptació, que va decidir portar-lo a concurs. I el Llimonetti de Barsalà es va fer amb una medalla d’or en els Catavinium World Wine and Spirits Competition 2017.

D’aquest reconeixement es fan ressò restauradors de tota Espanya i d’altres països. A més, en els últims sis anys del certamen cap licor de llimona havia rebut aquesta distinció. Per citar només un exemple i l’extrema dificultat en obtenir un guardó d’aquestes característiques cal dir que, en l’edició de 2017, es van tastar 3.480 vins i begudes destil·lades procedents de 20 països diferents.

Elixirs de Ponent va tancar aquest primer any  de funcionament amb una facturació de 43.500 euros. Ara, tot sol elabora els licors, els envasa, els etiqueta i els prepara per distribuir-los. Calcula produir unes 6.000 ampolles de licors diferents en aquest primer any de funcionament, un 85% de les quals seran de Llimonetti, el seu producte estrella, amb una graduació de 25 graus, i sense colorants, ni aromes que no siguin els de llimones ecològics. A més de licors de cítrics -mandarina, taronja i llimona-, els fa de diverses fruites del bosc i d’herbes digestives. La idea és potenciar també la venda ‘on line’, però, de moment, intenta consolidar clients de la restauració, i comerços, visitant-se personalment.

CONEIXEMENT I CULTURA

Sara Clota Albana

Aquesta almacellenca ha estat una de les estudiants més brillants i més guardonades durant l’any 2017. Els seus treballs sobre bioètica al voltant de la gent gran han estat molt ben valorats per professionals del món de la gericultura i de la medicina d’arreu de l’Estat espanyol.

D’entre els principals guardons destaca l’obtingut per la Fundació Víctor Grífols. La finalitat dels premis d’aquesta fundació és estimular la inclusió de la dimensió ètica en la investigació des dels inicis de la carrera professional. En aquest cas, el 20 d’octubre de 2017, es va fer entrega a Sara Clota del segon premi a treballs d’investigació per a joves batxillers, pel seu treball sobre “Bioètica i Residències per a la Gent Gran”, representant a l’INS Canigó d’Almacelles i amb la supervisió del professor i tutor Josep Serra Sales.  En aquest treball investiga sobre la següent hipòtesi: «La bioètica és considerada una disciplina complicada, reservada per professionals amb càrrecs elevats i es desconeix, en general, l’existència de problemes ètics en un àmbit més proper, especialment en residències. En la resolució d’aquests problemes són més importants una sèrie de valors i principis que el diagnòstic mèdic». 

D’altra banda, el 26 de novembre de 2017, la Fundación DomusVi, vinculada a la companyia del mateix nom del sector sociosanitari, també li atorgà el premi destinat a l’apartat de treballs de recerca de batxillerat en un acte celebrat al Teatre Amaya de Madrid. Els premis de caire internacional d’aquesta fundació són de reconeixement del compromís social de persones i institucions que contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones grans. Cal fer esment que DomusVi és la major xarxa de centres d’atenció a persones grans de l’estat espanyol i gestiona més de 20.000 places en 153 residències d’arreu d’Espanya. També destaca com un dels operadors europeus de sector de l’atenció a la dependència més importants, ja que compta amb 28.000 treballadors i té centres a Espanya, França i la Xina. Aquest premi doncs, dóna una dimensió de la projecció i difusió del treball d’investigació de la Sara Clota a l’entorn de l’estudi sobre les persones grans.

ACCIÓ SOCIAL I VOLUNTARIAT

Germà Martín Cuenca Requena

El Germà Martín Cuenca Requena, és natural de Múrcia i des de l’any 1989 és germà de  l’Orde de Sant Joan de Déu.

L’any 2008 el van destinar al centre d’Almacelles, on ell mateix comenta que és un espai de molta tendresa, amb molta vida, una gran activitat i a la vegada un lloc tranquil. Aviat es va integrar plenament en la comunitat i va guanyar-se l’estima i el respecte dels residents, treballadors i usuaris del centre assistencial.

Finalment, l’any 2014 el van escollir com a Superior de la Comunitat d’Almacelles, càrrec que encara ostenta en l’actualitat.

Els seus admiradors, i qui el coneixen bé, destaquen com a mereixedor del guardó d’Almacellenc de l’any, el fet que sempre ha potenciat els projectes inclusius al poble d’Almacelles i a la Comunitat. Al mateix temps, se li reconeix el fet que ha estat una peça clau en l’afavoriment de la integració entre la Comunitat de Sant Joan de Déu i la parròquia d’Almacelles.

També cal destacar el fet que, darrerament i molt especialment durant el 2017, ha potenciat campanyes de l’Orde Hospitalari com la de recollida d’arròs i oli per poder-lo destinar a països amb necessitats bàsiques desateses, i –més concretament en el darrer any- ha potenciat el voluntariat i la Cooperació Internacional, essent el centre de Sant Joan de Déu d’Almacelles tot un referent arreu, pel nombre, quantitat i importància d’activitats, accions i respostes davant les necessitats de col·lectius marginats, pobresa i ajuda al desenvolupament.

Després de més de 50 anys d’història de la presència de Sant Joan de déu a  la localitat d’Almacelles, ell mateix és defineix com una persona que es mou amb tendresa i delicadesa entre les persones més vulnerables i entre els seus col·laboradors, compartint amb tots ells l’alegria i la tristesa, l’escassetat i l’abundància, el sofriment quotidià, l’ànim i el desànim… Coses que a tots ens uneixen amb el mateix llaç, regalant sempre la seva experiència d’amor i misericòrdia.

El Germà Martín vol viure amb senzillesa i seguir treballant, participant, estant disponible i donant suport a la institució de Sant Joan de Déu-Terres de Lleida -el lloc on està-, a la Comunitat de Germans, a la vida religiosa, a l’Orde Hospitalari i a la Província d’Aragó-Sant Rafael. Per suposat, el seu futur més immediat és seguir essent Germà de Sant Joan de Déu i potenciar encara més tota la xarxa de voluntariat que està duent a terme des del centre d’Almacelles.

ESPORTS

Ainhoa López Anitua

Aquesta jove esportista d’Almacelles va iniciar-se en la pedrera de l’AEM de Lleida de futbol femení. Ben aviat destacaria com una de les millors laterals esquerres de l’equip. El seu joc ràpid i molt tàctic faria que l’escollissin el 2016 per jugar en la selecció catalana amb qui es proclamaria campiona d’Espanya la temporada 2015-2016 i subcampiona el 2016-2017.

Les seves dots no es quedarien aquí i l’Ainhoa López seria una de les poques escollides per formar part de la selecció espanyola Sub-19 de futbol femení. Després de passar la fase de classificació del campionat europeu. La jugadora d’Almacelles seria l’única noia de la província de Lleida convocada pel combinat espanyol. L’èxit li va arribar el proppassat 20 d’agost de 2017, quan la selecció espanyola de futbol femení es va endur el campionat europeu al véncer a França per 3 a 2 gols respectivament. Ainhoa va ser una de les principals protagonistes del triomf.

Aquest fet, entre d’altres, va catapultar la futbolista almacellenca fins a fer possible que un club com el Club de Futbol Femení Reial Saragossa de primera divisió la fitxés per a les seves files. La nova futbolista del Saragossa Femení es caracteritza per ser una jugadora de llarg recorregut capaç d’actuar tant d’extrem com de lateral esquerre, en el seu equip de procedència ocupava habitualment la posició d’extrem mentre que a la selecció espanyola Sub-19 jugava de lateral. La seva altura (1.73) és també un dels aspectes a destacar dels seus èxits esportius.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.