6 de cada 10 lleidatans esmorzen entre setmana i sopen en festiu fora de casa, per sobre de la mitjana de catalans
Els consumidors de les comarques lleidatanes, puntuen amb un 6,9 l’oferta de restauració. D’aquests, prop de la meitat la valoren entre 8 i 10
Aquestes són algunes de les xifres de l’Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, que ha presentat avui a Lleida el director dels serveis territorials del Departament d’Empresa i Coneixement de la demarcació, Ramon Alturo, amb l’objectiu de fer una radiografia de les preferències dels consumidors a Catalunya i a nivell territorial per aporti eines de coneixement i enforteixi la competitivitat del sector de la restauració
Els consumidors de les comarques lleidatanes, puntuen amb un 6,9 l’oferta de restauració. D’aquests, prop de la meitat la valoren entre 8 i 10
Com al conjunt de Catalunya, els principals àpats que els lleidatans fan fora de casa són el sopar en cap de setmana (el 60,3%) i l’esmorzar entre setmana (59,5%), en uns percentatges per sobre de la mitjana catalana
El director dels serveis territorials del Departament d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, acompanyat del responsable de l’àrea d’anàlisi econòmica de la Direcció General de Comerç, Joan Morera, ha presentat avui l’Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Comerç amb l’objectiu de fer una radiografia de la demanda i de les preferències dels consumidors en l’oferta de restauració a Catalunya i també a nivell territorial, per tal de proporcionar eines de coneixement i enfortir la competitivitat del sector.
L’informe analitza aspectes com els motius de consum, els atributs que es valoren a l’hora de triar tipus d’oferta (establiment, take away o delivery), les preferències en oferta gastronòmica, la despesa mitjana per moment de consum, i aprofundeix en el paper de les noves tecnologies i valoracions sobre l’oferta.
L’informe, elaborat per la consultora Hamilton, ha obtingut la informació de base mitjançant enquesta online realitzada al novembre de 2017 a una mostra de 937 residents a Catalunya, d’entre 18 a 75 anys, que mengen fora com a mínim una vegada a la setmana. La distribució de la mostra s’ha treballat de forma ponderada per edat i zona geogràfica. L’estudi analitza 6 moments de consum segons àpats: esmorzar entre setmana; esmorzar cap de setmana; dinar entre setmana; dinar en cap de setmana; sopar entre setmana; sopar en cap de setmana. Les dades han permès sostreure la informació segons 3 segments d’edats: boomers (1946-1964), generació X (1965-1980) i millennials (1981-2000).
Els catalans mengen fora 3,5 cop per setmana i puntuen amb un 7,3 l’oferta de restauració
Una de les principals conclusions de l’estudi és que els catalans mengen fora 3,5 vegades a la setmana. En relació a la despesa, un 27,1% de la població l’ha augmentat, mentre que el 60,3% l’ha mantingut respecte els sis mesos anteriors. En aquest sentit, el servei on més ha crescut la despesa ha estat el restaurant (31%), seguit del delivery (23,6%), i el take away (14,2%). D’altra banda, els catalans puntuen amb un 7,3 l’oferta de restauració i un 59,9% assegura que és superior a la d’altres països que han visitat. Els principals àpats que els catalans fan fora de casa són el sopar en cap de setmana (57,1%) i l’esmorzar entre setmana (55%). Per contra, prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables—només surt el 17,4%— i l’esmorzar en cap de setmana, que el fan fora de casa únicament el 19,6 %.
El tiquet mitjà més elevat es genera en sopar en cap de setmana, on els generació X i els millennials gasten uns 22,1€ de mitjana. Els boomers prefereixen l’opció de dinar en cap de setmana per fer una despesa més elevada, de 21,9€ de mitjana. D’altra banda, la meitat dels catalans (49,5%) tria restaurant per les recomanacions d’amics o familiars i el 35,2% busca a internet a l’hora d’escollir establiment de restauració.
L’esmorzar entre setmana i el sopar en festiu són els àpats que els lleidatans fan més fora de casa, per sobre de la mitjana de Catalunya
Pel que fa a l’anàlisi dels hàbits de consum a la demarcació, l’estudi assenyala que 6 de cada 10 lleidatans esmorzen entre setmana i sopen en festiu fora de casa. De fet, són els moments de consum que en general els catalans fan més fora de casa, si bé a Lleida els percentatges —59,5% en l’esmorzar entre setmana i el 60,13% en el sopar en cap de setmana— estan per sobre de la mitjana de Catalunya (55% i 57,1% respectivament).
Per contra, els lleidatans prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables i esmorzar en cap de setmana. Només el 20,6% surt a esmorzar en festiu, i un 17% de la població sopa fora entre setmana.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.